Krītas Latvijas siera eksports uz Eiropu: visu apēd pašu mājās

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский козий сыр
Латвийский козий сыр - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad valstī siera un biezpiena produkcijas apjoms ir lielāks nekā pērn, tomēr eksporta apjomi sarūk. Ražotājus gan tendence pārlieku nesatrauc.

RĪGA, 7. decembris - Sputnik. Siera ražošana ir viens no sekmīgākajiem piena pārstrādes sektoriem Latvijā – tas nodrošina lauvas tiesu piena pārstrādes. Pie tam Latvijai patiešām ir iemesls lepoties šajā nozarē "BIZNES Segodņa".

Noturība pret vīrusu

Молочные продукты на Центральном рынке - Sputnik Latvija
Saeimas komisija neatbalstīja PVN samazināšanu pienam, maizei un gaļai

Pēdējā laikā siera ražošana Latvijā negrozāmi pieaug. Piemēram, 2017. gadā tas pieaug par 2,3% - no 47,2 tūkst. tonnu līdz 48,3 tūkst. tonnu 2018. gadā. Līdzīgs pieaugums bija fiksēts 2019. gadā. Šogad, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka deviņu mēnešu laikā Latvijā saražoti 40,2 tūkst. tonnu siera un biezpiena – par 2,1% vairāk nekā šajā periodā pērn. Speciālisti uzskata, ka gada nogalē apjomi sasniegs 50 tūkst. tonnu.

Arī siera eksports ir stabils. Aptuveni puse valstī saražotā tiek eksportēta vairāk nekā uz 90 pasaules valstīm (lielākos apjomus importē Vācija, Nīderlande, Lietuva, Igaunija, Polija un Itālija). Tomēr, pēc CSP datiem, šī gada trešajā ceturksnī vērojams neliels eksporta kritums gada izteiksmē. Statistika liecina, ka uz ārvalstīm pārdotā siera apjoms krities par 3%.

Divi iemesli

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe paskaidroja, ka eksporta stabilitātei ir divi iemesli. Pirmkārt, labi pastrādājuši uzņēmēji – gan zemnieki un pārstrādātāji, gan tirgotāji.

Молоко - Sputnik Latvija
Krieviem – bez piena: "Amerikāņu pankūku" pagatavošanas īpatnības Latvijā

Zemnieki un piena pārstrādātāji ātri pielāgojas situācijai un attīstās. Noslaukums pieaug, ganāmpulki palielinās. Tāpēc iespējams piedāvāt kvalitatīvākus un daudzveidīgākus piena produktus. Savukārt pārstrādātāji pastāvīgi domā par jaunajiem tirgiem un atrod jaunas iespējas, pastāstīja Gulbe.

Otrkārt, mainās situācija arī pasaules tirgos – pērn ES labi auga eksporta rādītāji, Ķīna palielinājusi importu no Eiropas.

Tomēr situāciju mainījis tirdzniecības karš ar ASV. Tā gaitā Eiropas uzņēmumi, arī Latvijas pārstāvji aizņēma daļu tirgus, paskaidroja LTVC vadītāja.

Iekšējās apetītes dzinējs

Protams, par eksporta kritumu zināmā mērā vainojama arī koronakrīze. Ražotāji uzskata, ka eksporta rādītāji samazinās arī tāpēc, ka visā Eiropā Covid-19 dēļ slēgti restorāni un picērijas, kur iepriekš nokļuva liela daļa siera no Latvijas.

Jāpiebilst, ka, saskaņā ar siera ražotāju sabiedriskās apvienības "Siera klubs" informāciju, situāciju izlīdzina patēriņa pieaugums pašu mājās. Siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju valstī joprojām pieaug. Aizpērnajā gadā uz vienu iedzīvotāju pienācās 20,1 kg siera gadā, pērn – jau 20,2 kg. Salīdzinot iedzīvotāju uzturu ar 2002. gadu, siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju ir gandrīz trīskāršojies.

Ziņu lente
0