Dombrovskis sašutis par žurnālistu aizturēšanām un plāno sarunu ar iekšlietu ministru

© Sputnik / Sergey MelkonovВячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis paudis dziļas bažas par krievvalodīgo žurnālistu aizturēšanu Latvijā un vēlas apspriest skandalozo incidentu ar iekšlietu ministru Sandri Ģirģenu.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Pēc skandalozā incidenta – krievvalodīgo žurnālistu aizturēšanas un kratīšanām Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis savā lapā Facebook apsolīja, ka apspriedīs jautājumu sarunā ar iekšlietu ministru Sandri Ģirģenu.

Председатель Союза журналистов России (СЖР) Владимир Соловьев - Sputnik Latvija
Vardarbība ir norma? Krievijas Žurnālistu savienība reaģēja uz VDD rīcību Latvijā

Dombrovskis uzsvēra, ka ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 19. pants paredz: katram cilvēkam ir tiesības uz pārliecības brīvību un tiesības brīvi paust savus uzskatus; šīs tiesības ietver brīvību netraucēti palikt pie saviem uzskatiem un brīvību meklēt, saņemt un izplatīt informāciju un idejas ar jebkuriem līdzekļiem neatkarīgi no valstu robežām.

Politiķis atgādināja, ka, saskaņā ar Satversmi, Latvija ir parlamentāra republika un likumsargājošo iestāžu darbības ir pakļautas parlamentārajai kontrolei.

"Specdienestu darbību kontroli Saeimā īsteno Nacionālās drošības komisija. Šajā komisijā strādā "Saskaņas" deputāts Valērijs Agešins. Ar cilvēktiesību ievērošanas jautājumiem Saeimā strādā Cilvēktiesību komisija. Tajā strādā "Saskaņas" deputāts Boriss Cilēvičs. Ļoti ceru, ka minētie kolēģi jau uzdod jautājumus par likumsargājošo iestāžu darbībām attiecībā pret žurnālistiem," uzsvēra politiķis.

Viņš pats apsolīja apspriest jautājumu, tiekoties ar iekšlietu ministru.

3. decembrī VDD organizēja kratīšanas, izņēma tehniku, aizturēja un nopratināja virkni krievvalodīgo žurnālistu. Visi aizturētie ir starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" autori, kuras ietvaros strādā portāli Baltnews un Sputnik. Patlaban aģentūras juristi cenšas atrisināt minēto situāciju.

Starp aizturētajiem ir bijušais Baltnews galvenais redaktors Andrejs Jakovļevs, žurnālisti Andrejs Solopenko un Alla Berezovska, publicists Vladimirs Lindermans. 

Nākamajā dienā pēc kratīšanas, ko VDD organizēja septiņu krievvalodīgo žurnālistu mājās un darba vietās Rīgā, kā arī minēto žurnālistu aizturēšanas, specdienests atskaitījās par veiktajiem izmeklēšanas pasākumiem savā vietnē. VDD informēja, ka procesuālās darbības veiktas kriminālprocesa ietvaros, kas sākts 2020. gada 16. janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta pirmo daļu: par Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju ieviesto vai Latvijas Republikas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu.

Мужчина в наручниках - Sputnik Latvija
Astoņas stundas: aizturētie Baltnews žurnālisti pastāstīja par nopratināšanām

Runa ir par ES sankcijām, kas 2014. gadā vērstas pret ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu personīgi. Latvijas iestādes uzskata, ka sankcijas vērstas ne tikai pret Kiseļovu, bet arī pret viņa vadīto mediju grupu, ar ko saistīti portāli Baltnews un Sputnik. Tādējādi aizturētos žurnālistus tur aizdomās par sankciju režīma pārkāpšanu, ņemot vērā viņu sadarbību ar aģentūru "Rossija segodņa", lai arī tā neparādās nekādos sankciju sarakstos kā juridiska persona.

Viens no VDD aizturētajiem, publicists Vladimirs Lindermans norādīja, ka, pēc viņa domām, ES sankcijas šajā gadījumā vienkārši ir iegansts. Viņš uzskata, ka VDD uzdevums ir daudz plašāks – sagatavot pamatus citām, daudz nopietnākām apsūdzībām, kas smagi skars visu krievvalodīgo kopienu Latvijā un parādīs, ka jebkuri sakari ar Krieviju ir krimināli.

Lindermans uzsvēra: pat pieņemot, ka Latvijā ir likums par sankcijām, VDD to traktē kļūdaini. Un par žurnālistiem, kuri informācijas aspektā sadarbojas ar organizācijām, tajā nav ne runas. Runa ir par materiālajiem un finansiālajiem aktīviem, ko sankciju sarakstā iekļautais cilvēks nevar pārvaldīt, ja viņam tādi ir ES valstu teritorijā.

Tātad, saskaņā ar šo lēmumu, par 84. pantu var saukt pie atbildības tikai personas, kas īsteno saimniecisko darbību ar sankciju sarakstā iekļautā cilvēka aktīviem.

Ziņu lente
0