"Latvija nav policejiska valsts": IeM vadītājs ir pret armijas patrulēšanu ielās

© Sputnik / Sergey MelkonovДевушка-доброволец Земессардзе
Девушка-доброволец Земессардзе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NBS dienējošos un zemessargus iesaistīs koronavīrusa ierobežojumu nodrošināšanai, taču ne priekš tam, lai apturētu pārkāpējus ielās, paziņoja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Armija netiks izmantota patrulēšanai ielās, paziņoja IeM vadītājs Sandis Ģirģens Latvijas Radio ēterā. Viņš atzīmēja, ka Latvija nav policejiska valsts.

Līdzīgi pirmajai ārkārtējai situācijas, karavīri un zemessargi palīdzēs nodrošināt kontroli pie robežām. Ģirģens pastāstīja, ka armijas funkcijām vistuvāk ir robežsargu darbs, savukārt atklāt pārkāpumus sabiedrībā un sastādīt protokolus militārpersonas nav apmācītas – tas ir policijas darbs.

Военный парад в день провозглашения независимости Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas AM gatavo armijas piesaistīšanas plānu ierobežojumu ievērošanas uzraudzībai

Ģirģens atzina, ka slodze iekšlietu iestādēm ir strauji pieaugusi, policijai ir mazāk resursu pārkāpumu izmeklēšanai, kuri nav saistīti ar koronavīrusu, tādēļ nākas izvēlēties prioritātes. Pirmā kārtām tā nodarbojas ar smagiem vardarbīgiem noziegumiem, finanšu mahinācijām, ēnu ekonomikas izpausmēm un kibernoziegumiem.

Ministrs atzīmēja, ka ir nepieciešams turpināt īstenot skaidrošanas pasākumus uz vietas, skaidrot biznesam un sabiedrībai, kādēļ bez ierobežojumiem nevar iztikt. Pārkāpēji ir jāsauc pie administratīvās atbildības. Pēc Ģirģena domām, vairums iedzīvotāju un uzņēmēju apzinās, ka koronavīrusa krīzes pārvarēšana – tas ir kopējs uzdevums, un ir noskaņoti uz sadarbību ar varas pārstāvjiem.

"Nedrīkstam brutāli izturēties pret sabiedrību," pārliecināts ministrs.

Iepriekš Saeimas deputāts Juris Rancāns paziņoja, ka policijai nepietiks cilvēku, lai izvietotu ielās pietiekamu skaitu patruļu, tādēļ IeM, viņaprāt, ir jāvēršas pie Aizsardzības ministrijas.

Par gatavību sniegt palīdzību policijai iepriekš paziņoja arī NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

Ziņu lente
0