Krivcova: katram bērnam "tālmācībās" ir tiesības uz bezmaksas datoru

© pixabayМальчик с девочкой за ноутбуком
Мальчик с девочкой за ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībsardze Elizabete Krivcova aicināja skolēnu vecākus pieprasīt Izglītības ministrijai sarūpēt bērniem datorus un sagādāt ministrijai pārsteigumu Jaunajā gadā.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Tiesībsardze, Jūrmalas domes deputāte Elizabete Krivcova ("Saskaņa") aicināja vecākus rakstīt iesniegumus Izglītības ministrijai un pieprasīt, lai resors ievērotu viņu konstitucionālās tiesības – bezmaksas izglītību bērniem.

Jaunās prasības, ko valdība apstiprināja šonedēļ, paredz, ka no 30. novembra katram 1.-6. klašu audzēknim ir jānodrošina 3 kvadrātmetru platība. Vienlaikus pedagogiem ir jāvalkā maskas arī nodarbību laikā. Ja skola nevar nodrošināt šo normu izpildi, tai jāorganizē tālmācības.

Krivcova atgādināja, ka Latvijā ir bezmaksas mācības, tāpēc valsts uzdevums ir nodrošināt visu nepieciešamo bērnu attālinātu mācību organizācijai. Par to jārūpējas valstij, nevis vecākiem, un uz to ir tiesības ne tikai maznodrošinātajām ģimenēm.

Novembrī Krivcova organizēja teledebates tiešajā ēterā ar izglītības ministri Ilgu Šuplinsku un savā lapā Facebook pastāstīja, pie kādiem slēdzieniem nonākusi pēc sarunas ar politiķi.

Viņa konstatēja: izglītības ministre uzskata, ka pāreja pie tālmācībām ir laba iespēja ietaupīt uz skolotāju, telpu un mācību līdzekļu rēķina. Tomēr jebkāda izglītības reforma prasa lielas investīcijas – ne tikai tehnoloģisko aprīkojumu, bet arī metodiku izstrādi un skolotāju apmācībām.

Izglītības likums nosaka viennozīmīgi: visu izglītības saņemšanai nepieciešamo infrastruktūru finansē valsts. Tātad katram bērnam ir tiesības saņemt no valsts tālmācībām nepieciešamo elektronisko iekārtu, un runa nav tikai par maznodrošinātajām ģimenēm.

Protams, tādas naudas nav ne ministrijas, ne pašvaldību budžetā, tomēr simtiem likumīgu prasību no vecāku puses vajadzētu piespiest Šuplinsku rīkoties.

Krivcova ieteica lejupielādēt iesnieguma veidlapu vecāku kustības "Vecāku balss" mājaslapā.

Ziņu lente
0