Ja Latvija šķitīs KF piedēklis, mūs neglābs: eksperte stāsta par valsts jauno tēlu

© Foto : Staff Sgt. Kenneth C. UpsallЗеркальная карта Латвии
Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir vajadzīgs vienots tēls, lai Eiropā zinātu, ka tā nav "Krievijas piedēklis", citādi tas briesmu gadījumā var kaitēt, uzskata starptautisko attiecību eksperte Vita Matīsa.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Ekonomikas ministrija plāno atvēlēt aptuveni 4 miljonus eiro tuvāko trīs gadu laikā Latvijas jaunā tēla veidošanai. Iedzīvotājiem radušās šaubas, vai tādi izdevumi ir prātīgi. Starptautisko attiecību un diplomātijas eksperte, akadēmiķe Vita Matīsa intervijā Latvijas Avīze paskaidroja, kāpēc šis projekts ir nepieciešams.

Памятник Свободы после реконструкции - Sputnik Latvija
"Vienots Latvijas tēls" par gandrīz pusotru miljonu gadā? Iedzīvotāji ir pret

EM, skaidrojot izdevumu nepieciešamību, atzīmēja: tagad Latvijas reklāmas kampaņas ir sašķeltas, tās jāiekļauj vienotā koncepcijā. Resors uzskata, ka Latvijas valsts vienotajā tēlā līdzteku kultūras aspektam jānostiprina priekšstats par valsts ekonomisko potenciālu, lai padarītu to pievilcīgāku investoriem. Latviju reklamēs ne tikai ārzemēs, bet arī valsts iekšienē.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras aprēķini liecina, ka vienotā mārketinga kampaņa Latvijas tēla popularizācijai jau nākamgad piesaistīs investīcijas 130 miljonu eiro apjomā un radīs vismaz tūkstoti jaunu darba vietu. 2022. un 2023. gadā, pēc LIAA domām, ekonomiskais efekts vēl pieaugs.

Nodoms iztērēt vairākus miljonus eiro kaut kāda valsts tēla mākslīgai radīšanai sabiedrībā tika uztverts ar šaubām – daudzi nav pārliecināti, vai šādi tēriņi būtu mērķtiecīgi, it īpaši pandēmijas radītās krīzes apstākļos.

Izdevums lūdza starptautisko attiecību un diplomātijas eksperti Vitu Matīsu komentēt situāciju.

Atbildei viņa citēja maigās varas teorijas pamatlicēju Džozefu Naiju: "Informācijas laikmetā runa nav tikai par to, kura armija uzvarēs, ir svarīgi, kurš stāsts būs izcīnījis uzvaru."

Matīsa norādīja, ka mūsdienu informatīvajā telpā šie stāsti ir ļoti svarīgi, un princips darbojas arī starpvalstu attiecību līmenī. "Es varu teikt, ka Latvijai tas ir arī valsts drošības jautājums," viņa norādīja un paskaidroja sīkāk.

Логотип немецкой торговой сети Lidl - Sputnik Latvija
"Greizs valsts tēls": par Lidl pasūdzējās sakarā ar prasību zināt krievu valodu

"Kā mūsdienu Latviju uztver Francijas vai Vācijas iedzīvotāji? Ja uzbrukuma gadījumā būtu jāaizstāv tāda valsts kā Latvija, vai šo valstu valdības līmenī būtu droša pārliecība, ka Francijas un Vācijas pilsoņiem ir jāsniedz mums atbalsts?

Ja Eiropas pilsoņu acīs Latvija būs anonīms punkts uz kartes, valsts, kur zeļ korupcija un kas ir tikai tāds Krievijas piedēklis, tas briesmu gadījumā mums var kaitēt. Savukārt, ja priekšstats par Latviju būs tāds, ka mūsu zeme ir sena Eiropas kultūrvalsts un Eiropas civilizācijas sastāvdaļa, cerības uz citu Eiropas valstu līdzdalību situācijā, kad tiek apdraudēta mūsu drošība, ir ievērojami lielākas. Līdz ar to – valsts stāsts ir ļoti no svara," teica Matīsa.

Ziņu lente
0