"Paldies Iļjičam": kam vajadzētu pateikties Neatkarības dienā

© Антон НужныйНа Цесу, 17 стоит единственный в Риге памятник Ленину
На Цесу, 17 стоит единственный в Риге памятник Ленину - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas neatkarība nebūtu iespējama, ja nebūtu sabrukušas Krievijas un Vācijas impērijas, uzskata vēsturnieks.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Viedokli par to, vai vajadzētu pateikties Vladimiram Ļeņinam un Vācijas Sociāldemokrātiskajai partijai par Latvijas neatkarības iegūšanu 1918. gadā, pauda Latvijas universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks, vēsturnieks Kaspars Zellis radio Baltkom ēterā.

Viņš atgādināja, ka Ļeņins un vācu sociāldemokrāti organizēja revolūcijas, kas sagrāva Krievijas un Vācijas impērijas – tas netieši veicinājis Latvijas suverenitātes iegūšanu.

В День Лачплесиса в Риге состоялось факельное шествие - Sputnik Latvija
Lāčplēša dienas zemūdens akmeņi

"Protams, nebūtu īsti apdomāti teikt "paldies" Iļjičam. Tad jau mums būtu jāpateicas arī vācu sociāldemokrātiem, kuri sarīkoja revolūciju Vācijā 1918. gadā. Jāsaprot, ka tas ir nonsenss – Latvijas neatkarība nebūtu iespējama, ja nebūtu sabrukušas Krievijas un Vācijas impērijas. Jā, ja paskatīties no tāda viedokļa, mēs varam pateikties tiem, kas tās sagrāva," pastāstīja Zellis.

1917. gadā sabrukušās Krievijas impērijas Livonijas un Kurzemes guberņas 1918. gada novembrī bija okupējuši vācieši, no Krievijas tās bija atdalītas saskaņā ar Brestas miera noteikumiem.

1918. gada 18. novembrī Latvijas Tautas Padome pasludināja Latvijas Republikas neatkarību. Šajā laikā saskaņā ar Kompjēnas pamiera noteikumiem valstī bija dislocēts vācu karaspēks. 1918. gada 22. decembrī V.I.Ļeņins parakstīja Tautas komisāru padomes dekrētu par Latvijas Padomju Republikas neatkarības atzīšanu.

Ziņu lente
0