Viļņa nepiekrīt elektroenerģijas tirdzniecības nosacījumiem starp Krieviju un Latviju

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи
Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas elektroenerģijas tirgus regulators neapstiprinās Baltijas enerģijas tirdzniecības metodiku ar trešajām valstīm – tā nenovērš Baltkrievijas elektroenerģijas nokļūšanu tirgū.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Lietuvas elektroenerģijas tirgus regulators paziņoja, ka neapstiprinās Baltijas valstu elektroenerģijas tirdzniecības metodiku ar trešajām valstīm – tās pielietošana bija jāsāk pēc BelAES palaišanas, vēsta obzor.lt.

Saskaņā ar šo metodiku, maksimālie valstu tirdzniecības apjomi drīkst sasniegt 4,2 teravatstundas gadā, bez šīs metodikas apstiprināšanas faktiskā tirdzniecības ar Krieviju caurlaides spēja var sasniegt 6,6 teravatstundas, paziņoja Lietuvas Enerģētikas ministrijas vadītājs Žigimants Vaičūns. Metodikas pamatprincips ir prasība Krievijai, kurai ir tīkla savienojums ar Baltkrieviju, sniegt apstiprinājumu tam, ka elektroenerģija, kuru tā piegādā Baltijai, netiek ražota Baltkrievijā.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Lietuvā pabeigts svarīgs projekts iziešanai no BRELL

Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padome (VERP) 16. novembrī paziņoja, ka jaunā metodika netiks apstiprināta, jo negarantē to, ka Lietuvas infrastruktūra netiks izmantota Baltkrievijas elektroenerģijas tirdzniecībai.

VERP piedāvā noteikt metodikā, ka Latvijas un Krievija komerciālās jaudas tiek izsniegtas tirdzniecības sesijai nākošajai diennaktij, novērtējot faktiskās fiziskās plūsmas šajā savienojumā. Turklāt ir jābūt ieviestai efektīvai izcelsmes sertifikātu sistēmai.

Lietuva pēc stacijas palaišanas izbeigusi elektroenerģijas tirdzniecību ar kaimiņu republiku. Likuma par BelAES elektroenerģijas boikotēšanas izpildīšanas nolūkos kompānija Litgrid 3. novembrī uzstādīja nulles caurlaides spēju elektroenerģijas komerciālajai plūsmai no Baltkrievijas, paziņoja operators. Litgrid paziņoja, ka Baltijas valstīs tagad netiek importēta elektroenerģija nedz no Baltkrievijas, nedz no Krievijas, izņemot Kaļiņingradas apgabalu, ar kuru Lietuva turpina tirdzniecību. Taču fiziski Lietuvu un Baltkrieviju savienojošie tīkli joprojām padod elektroenerģiju.

Latvija sāka tirgot ar Krieviju 5. novembrī. Saskaņā ar Igaunijas elektrotīklu operatora – kompānijas Elering – datiem, savienojuma Krievija - Latvija jauda ir gandrīz divas reizes zemāka, nekā tika padots trešo valstu importam savienojumā Baltkrievija – Lietuva.

Ziņu lente
0