Varasiestādes iet par tālu: Zaiceva kritizē trūcīgo nodokļus Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЭкономист Евгения Зайцева
Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu reforma minimālās sociālās iemaksas daļā Latvijā tiek pasniegta aiz privātpersonu sociālās aizsardzības maskas, taču patiesībā tā ir krāpšanās – nekādu aizsardzību jaunā kārtība nenodrošinās.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Latvijas Finanšu ministrija apgalvo, ka minimālo valsts sociālās apdrošināšanas sociālo iemaksu ieviešanas gadījumā valsts budžeta ienākumi pieaugs vismaz par 64 miljoniem eiro. Iestādes vadītājs Jānis Reirs iestājas par to, lai noteiktu visiem Latvijas strādājošajiem minimālo sociālo iemaksu neatkarīgi no tā, cik viņi pelna. Pēc ministra sacītā, tas ir netaisnīgi, ka 600 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju strādā vispārējā nodokļu režīmā, savukārt vēl 250 tūkstoši cilvēku – režīmos, kur nodokļi vidēji tiek maksāti no 200 eiro.

Jau 2016. gadā varasiestādes veica neveiksmīgu mēģinājumu ieviest Latvijā minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu, atgādināja Sputnik Latvija neatkarīgā Latvijas ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
Izpeldēsim vai nē: kas notiks ar Latviju pēc otrā Covid-19 viļņa

"Svarīgi, ka šobrīd valdība ņem pārtraukumu – norma stāsies spēkā no 2021. gada 1. jūlija, nevis no 1. janvāra, kā tas bija plānots iepriekš. Saeimā, kur pārstāvēta plašāka sabiedrības interešu un dalībnieku platforma, notiek strīdi – vai tas ir vai nav jādara," atzīmēja Zaiceva.

Pēc viņas sacītā, valdībai ir informācija no Valsts ieņēmumu dienesta, ka šādas normas ieviešana novedīs pie masveida atlaišanām – daudzi cilvēki kļūs darba devējam neizdevīgi. Turklāt tie, kas spēs, strādās, neuzrādot savus ienākumus un lūdzot palīdzību valstij.

"Nodokļu inspekcija pat nosauca gaidāmo atlaišanu skaitu, taču Finanšu ministrijā tajā neieklausījās. Reforma tiek pasniegta zem privātpersonu sociālās aizsardzības maskas, taču tā ir visnotaļ nopietna mānīšanās. Nekādu sociālo aizsardzību jaunā kārtība nenodrošinās, tieši pretēji, ar šādiem lēmumiem varasiestādes aiziet par tālu," uzsvēra Zaiceva.

Ekonomiste norāda, ka informācija no Latvijas Bankas analītiķu komandas, kurā ieklausās premjers, nav īsti profesionāla un korekta.

Гендиректор СГД Иева Яунземе - Sputnik Latvija
Zema alga – pamats aizdomām: kā VID atklāj nodokļu nemaksātājus

"Finanšu ministram nav prasmes skatīties uz priekšu un izprast ekonomisko situāciju. Būtībā, tiem, kas šodien pieņem lēmumus, nav naudas pelnīšanas pieredzes… Ar šādām nodokļu izmaiņām vara iet uzbrukumā pret biznesu, kurš strādā ar augstu pievienoto vērtību. Mikrouzņēmumu režīmu apgriež tā, ka tas maz kuram kļūs izdevīgs," brīdināja Jevgēņija Zaiceva.

Viņa pauda cerību, ka atlikušo septiņu mēnešu laikā līdz reformas stāšanai spēkā saprāts spēs gūt virsroku.

"Neraugoties uz visnotaļ inerto Latvijas iedzīvotāju un biznesa struktūru, sociālos pasākumus, kurus izraisīs šie lēmumu, mēs vēl ieraudzīsim," nobeigumā sacīja Zaiceva.

Oktobra beigās Rīgā jau notika protesta akcija pret nodokļu celšanu.

Власти перегибают палку: Зайцева раскритиковала налог на бедных
Ziņu lente
0