Latvija ir gatava vakcinēt 800 tūkstošus cilvēku ar skandalozo AstraZeneca preparātu

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasВакцинация добровольцев против COVID-19
Вакцинация добровольцев против COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju vakcinēšana ar kompānijas AstraZeneca preparātu pret Covid-19, kura izmēģinājumi turpinās pēc viena brīvprātīgā nāves, var sākties jau 2020. gada beigās.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Nacionālā veselības dienesta eksperte Līga Gaigala pastāstīja, kad Latvijā var sākties masveida vakcinācija pret koronavīrusu, vēsta Mixnews.lv.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lepni, lai arī miruši? Kāpēc Latvija neparko nepirks Krievijas vakcīnu

Atgādināsim, ka kompānija AstraZeneca un Oksfordas Universitāte izstrādāja vakcīnu pret koronavīrusu uz pērtiķu adenovīrusa vektoru bāzes. Izmēģinājumu gaitā Brazīlijā nomira viens no brīvprātīgajiem. Taču, kā paziņoja eksperti, šī incidenta izmeklēšana uzrādīja vakcīnas drošumu, un izmēģinājumi tika turpināti.

Eiropas Komisija jau ir parakstījusi līgumu par AstraZeneca vakcīnas piegādēm. Latvija jau ir noslēgusi vienošanos par kopīgu vakcīnas iegādi ar Eiropas Savienības starpniecību un veikusi iemaksas.

Gaigala paskaidroja, ka Latvijai ir rezervētas vakcīnas mērķa grupai 800 tūkstošu cilvēku apmērā. Mērķa grupā ietilpst sirmgalvji, hroniski slimnieki, sociālās aprūpes centru iemītnieki un darbinieki, kā arī medicīnas iestāžu un citu paaugstināta riska nozaru darbinieki.

Pirmajai vakcīnas partijai jāsastāda aptuveni 100 tūkstoši dozu, un tā var tikt piegādāta Latvijā jau līdz 2020. gada beigām. Gaigala paziņoja, ka pēc nepieciešamās dokumentācijas noformēšanas varēs uzsākt vakcināciju.

AstraZeneca vakcīnas piegādes pagaidām kavējas. Farmaceitiskajā kompānijā paskaidroja, ka sagaida fināla stadijas klīnisko izmēģinājumu rezultātu datus. Kolīdz rezultāti tiks saņemti, sāksies preparāta izplatība.

Attiecībā uz viena britu preparāta izmēģinājumu dalībnieka nāvi, Aleksandrs Gincburgs – Gamaleja centra direktors, kur izstrādāja pasaulē pirmo vakcīnu pret koronavīrusu, skaidroja, ka, ja izmēģinājumi netika pārtraukti, tas var nozīmēt tikai to, ka vakcīnas izstrādātājiem ir nopietni pierādījumi tam, ka starp konkrētā cilvēka nāvi un ievadīto viņam preparātu nav saiknes.

Студенты в защитных масках - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vakcīna un pērtiķi: britu meli par "krievu viltus ziņām"

Gincburgs atzīmēja, ka visi cilvēki ir mirstīgi, gan vakcinētie, gan tie, kas nav saņēmuši vakcīnu. Un, kamēr nav pierādīts, ka brīvprātīgais nomira tieši dēļ tā, ka viņu vakcinēja, šī nāve turpina būt vienkārši bēdīgs fakts. Tātad AstraZeneca ir zīmīgi iemesli uzskatīt, ka preparāts neizraisīja cilvēka nāvi.

Latvijas Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele pastāstīja, ka Latvijā gaida pretošanos vakcinācijai ar AstraZeneca preparātu no iedzīvotāju puses, taču ar varu nevienam neliks vakcinēties.

Ziņu lente
0