Liepas lapa: Latvijas Banka izlaidīs ekoloģisku monētu

© Photo Банк ЛатвииКоллекционная монета Банка Латвии, посвященная заботе об экологии
Коллекционная монета Банка Латвии, посвященная заботе об экологии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No pārstrādātā sudraba darinātās monētas aversā ir attēlota liepas lapa, savukārt reversā – Rīgas ielu shēma.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Otrdien, 3. novembrī, Latvijas Banka laidīs klajā sudraba kolekcijas monētu "Liepas lapa", kas ir veltīta rūpēm par apkārtējo vidi, tiek ziņots bankas mājaslapā.

Ekoloģijas jautājumi pēdējā laikā ir kļuvuši ļoti svarīgi pārmaiņu apkārtējā vidē dēļ. Pieaugošo urbanizācijas tempu dēļ viens no pilsētas plānošanas uzdevumiem ir padarīt pilsētu pēc iespējas zaļāku un harmonijā ar dabu dzīvojošu.

Atšķirībā no daudzām citām lielpilsētām, Rīga ir salīdzinoši zaļa pilsēta, un šī īpašība kļūst aizvien svarīgāka. Zaļie rajoni uzlabo mikroklimatu, attīra ūdeni un gaisu un tādējādi labvēlīgi ietekmē cilvēku veselību.

Банк Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Banka laiž apgrozībā monētu komplektu "Pieci gadi eirozonā"

Pilsētas ielas, tilti un ceļi veido tādu pašu tīklu, kā lapas dzīslas. Rīgas ielas tika radītas, lai palīdzētu cilvēkiem pārvietoties pilsētā, kā lapas dzīslas palīdz tai pārvietot barojošās vielas.

Liepa ir viens no izplatītākajiem un noturīgākajiem kokiem Rīgā. Liepas absorbē lielu daudzumu pilsētas putekļu un dāvā pilsētniekiem svaigu gaisu. Gadā viens vesels koks spēj nodrošināt skābekli desmit cilvēkiem.

Monēta ir veltīta ne vien ekoloģijai, bet arī radīta tādā veidā, lai nekaitētu apkārtējai videi: tā ir darināta no pārstrādāta sudraba, savukārt tās ražošanai un iepakošanai tiek izmantots pārstrādāts papīrs.

Monētas dizaina autors Mārcis Kalniņš iepriekš izveidoja monētu "Zeme", kas tika atzīta par 2015. gada labāko inovatīvo monētu.

Monēta nonāks pārdošanā 3. novembra dienvidū portālā e-monetas.lv, tās cena ir 53 eiro, vienai personai atļauts iegādāties līdz 5 monētām.

Ziņu lente
0