Latvijā beigusies gripas vakcīna. Vai ir nozīme to gaidīt

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasФармацевт в аптеке
Фармацевт в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji saskārušies ar gripas vakcīnu deficītu. Vakcīnas pieprasījums ir vairākkārt ir pieaudzis, tomēr to atrast aptiekās ir neiespējami.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Žurnālisti mēģina noskaidrot, ar ko skaidrojams tiks augsts pieprasījums šosezon, kāpēc vakcīna nav nopērkama un vai ir vērts to gaidīt šogad, stāsta portāls Chayka.

Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Eiropai var nepietikt vakcīnu pret gripu

Portāla lasītāja vērsusies ar jautājumu, kur pensionārs vai invalīds var bez maksas saņemt gripas vakcīnu. Kā ziņots, Veselības ministrija piedāvājusi, bet Ministru kabinets apstiprinājis lēmumu palielināt to personu skaitu, kam gripas vakcīnu valsts apmaksās pilnībā. Tagad bez maksas var vakcinēties par 65 gadiem vecāki cilvēki un personas ar hroniskām slimībām (pēc 18 gadu vecuma). Tāpat kompensācija par vakcināciju jāsaņem riska grupas pārstāvjiem – mediķiem un medicīnas iestāžu personāliem, ilgstošas sociālās kopšanas centru darbiniekiem un klientiem. Pie tam VM, ņemot vērā situāciju ar koronavīrusu, aktīvi aicināja vakcinēties no gripas, lai pasargātu sevi no šī vīrusa.

Tomēr lasītāja nav varējusi saņemt vakcīnu aptiekā, kad viņai to izrakstījis ģimenes ārsts. Aptiekā paskaidroja, ka vakcīnas vienkārši nav...

Meklēja vakcīnu aptiekās

Lai pārbaudītu informāciju, žurnālisti sazinājās ar 11 aptiekām no VM saraksta. Aptieku tīklā Apotheka apstiprināja, ka preparāta viņiem nav.

Сотрудник медицинской службы аэропорта Шереметьево проводит экспресс-тестирование на COVID-19 для пассажиров системой EMG - Sputnik Latvija
Ārsts pastāstīja, kā atšķirt gripu no koronavīrusa

"Mēness Aptieka" pastāstīja, ka bezmaksas vakcīnu nebūs līdz decembrim, bet tagad atsevišķās filiālēs pieejamas maksas vakcīnas, un tie, kas nevēlas gaidīt, var vakcinēties par saviem līdzekļiem. Tomēr nav saprotams, kur to meklēt, jo interneta veikalā vakcīnas nav.

Pārbaudīja preparātu reģistru – Vaxigrip Tetra, Fluarix Tetra, Influvac Tetra tur nav.

Aptiekas "Benu" darbinieki pastāstīja, ka bezmaksas vakcinācijas plāns pastāv tikai uz poliklīniku bāzes, aptiekās preparātus nepiegādā. Četrvalentās vakcīnas noliktavās nav, trīsvalento vairs neražo. Paveicies tiem, kuri paspējuši to iegādāties septembrī, jo normālas vakcinācijas aspektā būtu bezjēdzīgi vakcinēties vēlāk.

Meklēja citās veselības aprūpes iestādēs

Vakcinācijas kabinetā VC4 pastāstīja, ka vakcīnas piegādes gaidāmas tikai novembra otrajā pusē. Atlikušas vakcīnas bērniem līdz 2 gadu vecumam un grūtniecēm.

Медицинские работники в отделении реанимации для больных с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Ārsts: rudenī vērosim gripas un koronavīrusa mijiedarbību

Ģimenes ārsts Ivans Ņesterovs apstiprināja, ka vakcinācija notiek, ja pacienti paši atnes vakcīnu, jo viņu poliklīnika vakcīnas neiepērk.

Doktora Minčenko kabinetā Daugavpilī paskaidroja, ka sezonas gripa Latvijā parasti sākas decembra beigās, janvārī. Patlaban vakcīnas nav, domājams, tā būs novembra beigās. Vakcinēties iespējams pat decembrī, tikai inkubācijas periods sastāda divas nedēļas.

Ko stāsta ierēdņi

Žurnālisti ar jautājumiem vērsās Veselības ministrijā. Ierēdņi atbildēja, ka, saskaņā ar farmaceitisko līdzekļu ražotāju datiem, šogad Latvijā ievestas 194 238 gripas vakcīnas devas (tostarp – 90 000 vakcīnu, ko iepirkusi valsts), par 12% vairāk nekā aizvadītajā gadā, vairāk nekā pēdējos piecus gadus. Taču tie ir apmēram 10% valsts iedzīvotāju.

Pie tam jāsaprot, ka gripas vakcīnu skaitu ražotāji šogad plānojuši saskaņā ar vakcīnas patēriņa tendencēm agrākajos gados. Medikamentu ražotāji sāk gripas vakcīnu ražošanu aptuveni gadu uz priekšu, 2020./21.g. gripas sezonai paredzētās vakcīnas ražošana sākusies 2019, gada rudenī. Ņemot vērā Covid-19 infekcijas sākumu, nebija iespējams palielināt ražošanas jaudu un piegādāt ES dalībvalstīm lielāku daudzumu vakcīnu, nekā bija ieplānots 2019. gada rudenī. Tāpēc VM, analizējot pašreizējo informāciju, kā arī aptieku datus, secināja, ka gripas vakcīnu pieejamība šosezon būs ierobežota.

Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Mirstības ziņā Covid-19 ir panācis gripu: ko slēpj ārsti

Tomēr 2020. gada maija sākumā Veselības ministrija sadarbībā ar Valsts veselības inspekciju vairākkārt vērsās pie ražotājiem ar lūgumu atrast iespēju piegādāt lielāku skaitu gripas vakcīnu, pārdalot tās no citām ES valstīm. Tomēr resors saņēma atteikumu, jo pieprasījums pieaudzis arī ārzemēs.

Patlaban vairumtirgotāji prognozē, ka decembrī Latvija varētu saņemt vēl 10 000 vakcīnu.

Lai informētu sabiedrību par gripas vakcīnu pieejamību, Zāļu valsts aģentūra lūdza medikamentu vairumtirgotājiem katru darba dienu no 2020. gada 1. oktobra sniegt informāciju par iepriekš piegādātajām gripas vakcīnām, norādot aptiekām un citiem klientiem piegādāto daudzumu, ieskaitot aptiekas nosaukumu, pilsētu un aptiekas adresi.

VM ieteica patērētājiem pirms apmeklējuma piezvanīt uz slimnīcu un uzzināt, vai gripas vakcīnas ir pieejamas. Resora mājaslapā pieejama veselības aprūpes iestāžu kontaktinformācija. Ieteicams pirms apmeklējuma sazināties arī ar aptieku.

Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
PVO: Covid-19 ir 10 reizes bīstamāks par cūku gripu, un to apturēs tikai vakcīna

VM pārstāve Jana Feldmane intervijā Latvijas radio apstiprināja, ka šogad valsts gripas vakcinācijas plāns papildināts ar divām cilvēku grupām – medicīnas darbiniekiem un sociālās aprūpes centru klientiem un darbiniekiem. Tāpat kompensāciju par vakcīnu var saņemt cilvēki ar hroniskām slimībām, bērni vecumā no 2 līdz 8 gadiem un cilvēki vecumā no 65 gadiem. Receptes pieejamas pie ģimenes ārsta.

Tomēr Feldmane konstatēja, ka vakcīnu nepietiek. Tā ir pēdējo gadu problēma, viņa atzina – ar katru gadu gripas vakcīnu pieprasījums pieaug, taču ražotāji to nevar apmierināt. Vakcīnu saražo vienai sezonai, ražošanas process ir sarežģīts un ilgs, pie tam ražotāji rēķinās ar agrāko gadu vakcīnas patēriņu katrā konkrētā valstī un uz krasu pieprasījuma pieaugumu nespēj reaģēt. Līdzīga situācija vērojama arī citās valstīs.

Курица - Sputnik Latvija
Klāt pie koronavīrusa: Ķīnā fiksēts putnu gripas uzliesmojums

Ar mērķi profesionāli novērtēt ar vakcināciju un valsts imunizācijas politiku saistītos jautājumus un vakcīnas pasūtījumus veselības ministre sasauc Imunizācijas valsts padomi.

Pēdējo reizi šī padome sasaukta 2020. gada 13. februārī, mēnesi pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas sakarā ar Covid-19 epidēmiju. Nekādi lēmumi par vakcināciju pret gripu netika pieņemti.

Ziņu lente
0