Ar ko treniņš ir bīstamāks par ballīti: fitnesa zāles gatavo piketu, pasauks arī klientus

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasВозобновление работы фитнес-центров после карантина
Возобновление работы фитнес-центров после карантина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fitnesa klubi, kuri specializējas grupveida nodarbībās, neizturēs vairāk par trim nedēļām dīkstāvē jauno koronavīrusa ierobežojumu dēļ un būs spiesti slēgties ciet, paziņo fitnesa asociācijā un aicina Ministru kabinetu pārskatīt aizliegumu vai kompensēt zaudējumus.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Vadošie Latvijas fitnesa klubi vērsīsies pie valdības ar lūgumu pārskatīt lēmumu no sestdienas aizliegt iekštelpās sporta nodarbības grupās. Nozarē nesaprot, kā bezkontakta treniņi četru kvadrātmetru platībā uz katru cilvēku var būt bīstamāki, nekā privāta 30 cilvēku ballīte bez distances un ar dzērieniem, vēsta TV3.

Nozares pārstāvji apspriež iespēju sarīkot nākamnedēļ piketu, kurā pasauks arī klientus. Akcija nenotiks, ja valdība neignorēs 60 fitnesa klubu lūgumu, kurš tiks nosūtīts šodien, 16. oktobrī, ar aicinājumu atcelt aizliegumu grupveida nodarbībām bezkontakta sporta veidiem, jo šajā gadījumā cilvēki viens otram nepieskaras.

Знак Биоугроза в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija
Veselības ministre pastāstīja, kad Latvijā varētu tikt ieviesta totāla karantīna

"Sporta klubos ir labas ventilācijas. Sporta klubi ievēro distanci, ir noteikti tie kvadrātmetri – tas ir izmērīts un pārbaudīts," norādīja Latvijas Fitnesa, veselības veicināšanas nozares asociācijas vadītājs Gints Kuzņecovs.

"Vidēji katra no mūsu zālēm ir 200 kvadrātmetrus liela, līdz ar to mēs varam atļauties izveidot to drošo telpu katram vingrotājam. Ir salīmēti punktiņi, kur katram jāvingro," pastāstīja kluba "MyFitness Latvija vadītāja" Inna Alne.

Grupu nodarbībām paredzētais inventārs tiek dezinficēts pirms un pēc nodarbībām.

Tāpat epidemiologi pauda uztraukumu sakarā ar šaurajām ģērbtuvēm, kur pastāv inficēšanās risks, taču sporta klubos ģērbtuves ir plašas un ir iespējams ierobežot blakus esošu skapīšu izmantošanu. Fitnesa zāļu īpašnieki nesaprot, kāpēc valdība ierobežo fitnesu, bet ne pieaugošo profesionālo sportu, kur jau ir konstatēti Covid-19 gadījumi.

"Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas mūsu klubu apmeklējumi ir bijuši vairāk nekā pusmiljons reižu. Nav bijis neviens gadījums, ka būtu kāds inficētais vai arī ka klubs būtu Covid-19 infekcijas perēklis," piebilda Alne.

Pēc fitnesa asociācijas domām, tie sporta klubi, kuru pamatdarbība ir saistīta ar grupu nodarbībām, varētu neizdzīvot, ja dīkstāve ilgs vairāk par trim nedēļām.

"Viņi jau šobrīd šajā periodā bija uz izdzīvošanas robežas, 

Медицинская маска, забытая на пляже - Sputnik Latvija
Piezvana un krieviski piedāvā būt "trollim": latvieši ceļ dumpi pret krieviem masku dēļ
un viņiem jāturpina maksāt nomaksas, jāturpina maksāt algas, un viņi būs spiesti "aizvērties"," paziņoja Kuzņecovs.

Ja valdība neatcels aizliegumu grupu nodarbībām, valstij no budžeta ir jākompensē sporta klubu zaudējumi un dīkstāvē esošo treneru algas.

"Uz šīm trīs nedēļām mūsu grupu treneru dīkstāves pabalsti varētu izmaksāt vairāk nekā 50 000 eiro," pastāstīja Alne.

Pagaidām nav skaidrs, kā valdība var izcelt grupu nodarbību sporta klubus un kādām fitnesa zālēm tomēr atļaus turpināt darbu. Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis iepriekš uzsvēra, ka grupveida sportā pastāv liels inficēšanās risks – tur kopā sanāk cilvēki no dažādām vietām, viņi iziet ārpus "sociālo burbuļu" robežām. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) uzsver: risku vispār kā tādas rada iekštelpas.

Митинг на Эспланаде, организованный депутатом Сейма Алдисом Гобземсом - Sputnik Latvija
Veselības ministrija man nav noteicējs: Gobzems paskaidroja, kāpēc nevalkā masku

"Elpceļu vīrusi pārsvarā izplatās pilienu veidā pa gaisu. Situācijās, kad veidojas augstākas intensitātes izelpa, piemēram, vingrojot un sportojot, elpošanas ceļu pilieni, kas satur vīrusu, izplatās plašāk un intensīvāk apkārtējā vidē," paskaidroja SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Arāja.

Atbildot uz epidemiologu bažām, sporta studijā DCH nolēma pārcelt grupu nodarbības no iekštelpām svaigā gaisā.

"No mūsu viedokļa – vienmēr var pielāgoties, vienmēr var atrast risinājumus jebkurā situācijā. Sportosim ārā, individuālie treniņi iekšā. Katrs atradīs iespēju," paziņoja "DCH Studija" treneris Andris Īviņš.

Tāpat veselības aprūpes speciālistus uztrauc paziņojumi sociālajos tīklos, saskaņā ar kuriem, cilvēki grasās apiet ierobežojumus, piemēram, amatieru basketbolā, futbolā vai hokejā, nodēvējot spēles par privātu pasākumu aiz aizslēgtām durvīm.

Ziņu lente
0