Elektriskie skrejriteņi netiks reģistrēti, toties tos ierobežos

© Sputnik / Sergey MelkonovМолодые люди на прокатных электросамокатах
Молодые люди на прокатных электросамокатах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visātrākie un visjaudīgākie elektriskie skrejriteņi vairs neparādīsies uz pilsētas ceļiem, savukārt to vadītāji kļūs vecāki.

RĪGA, 7. oktobris – Sputnik. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) neplāno ieviest obligāto elektrisko skrejriteņu reģistrāciju, pastāstīja radio Baltkom ēterā CSDD valdes loceklis Aivars Aksenoks.

Taču viņš paziņoja, ka dotajā brīdī tiek izstrādāts jaunu elektrisko skrejriteņu lietošanas noteikumu kopums un pilsētas ielās izlaidīs ne visus modeļus un ne visus vadītājus.

"Reģistrāciju mēs neplānojam ieviest, taču jaunajā kārtībā plānots pielaist ceļu satiksmei tikai tos elektriskos skrejriteņus, kuri attīsta ātrumu līdz 25 km/h. Tā kā tiek ražoti arī krietni jaudīgāki skūteri, viņiem braukšana pa ceļiem tiks aizliegta. Tie drīkstēs pārvietoties sporta bāzēs, slēgtās telpās, taču ne uz ceļiem. Vadīt elektrisko skūteri varēs no 14 gadu vecuma, līdz 18 gadu vecumam būs nepieciešamas velosipēda vadītāja tiesības," pastāstīja Aksenoks.

Пункты проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Lietuvā "netīru" automobili varēs iemainīt pret elektrisko skrejriteni

Autovadītāji un gājēji bieži vien mēdz būt neapmierināti ne tikai ar cilvēkiem uz skūteriem, bet arī ar velosipēdistiem, taču, kā norādīja Aksenoks, bieži vien runa ir nevis par velosipēda vadīšanas noteikumu trūkumu, bet gan par to neievērošanu.

"Tas nav likumdošanas jautājums, bet noteikumu ievērošanas jautājums. Velosipēdists drīkst šķērsot gājēju pāreju tikai ar tādu pašu ātrumu kā gājējs. Pilnā ātrumā šķērsot pāreju ir aizliegts, tas ir pārkāpums un jautājums policijai," atgādināja Aksenoks.

Maijā tika ziņots par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kuri regulēs elektrisko skrejriteņu dalību ceļu satiksmē.

Likumprojekts paredz dalību ceļu satiksmē ar elektrisko skrejriteni no 14 gadu vecuma. Cilvēkiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu, lai vadītu elektrisko skrejriteni, ir jāsaņem velosipēda vadītāja vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadītāja tiesības.

Tāpat likumprojekts paredz elektrisko skrejriteņu lietošanu ceļu satiksmē tikai ar ātrumu līdz 25 kilometriem stundā. Ar elektrisko skrejriteni būs aizliegts pārvadāt kravas vai pasažierus. Alkohola koncentrācija cilvēka asinīs, kurš vada elektrisko skrejriteni, nedrīkst pārsniegt 0,5 promiles.

Grozījumi paredz izmaiņas arī attiecībā uz velosipēda vadīšanu. Plānots, ka turpmāk velosipēda vadītāja apliecība būs nepieciešama tikai cilvēkiem no 10 līdz 17 gadu vecumam.

Ziņu lente
0