Daugavpils slimnīca uz mēnesi palikusi bez ķīmijterapeita

© Sputnik / Sergey MelkonovДаугавпилсская региональная больница
Даугавпилсская региональная больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamgad ķīmijterapeitu Daugavpils Reģionālajā slimnīcā varētu kļūt vairāk – viena pēdējā kursa studente plāno strādāt uz brīvprātīga pamata.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Oktobrī Daugavpils Reģionālajā slimnīcā (DRS) nebūs ķīmijterapeita – vienīgā šīs specialitātes ārste aizgājusi strādāt uz Onkoloģijas centru, savukārt jaunais speciālists uzsāks darbu tikai novembra sākumā, vēsta "Naš gorod".

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Daugavpils slimnīcā apturētas plānveida operācijas

"Izveidojusies ļoti nepatīkama situācija, jo pēc dakteres pēkšņas aiziešanas palika liela rinda pacientu. Es palūdzu apzvanīt visus pacientus, kas ir pierakstīti līdz pat februārim, un visiem, kam nebija uzsākta terapija, paziņot pēc iespējas ātrāk, ka viņiem ir jādodas uz citu medicīnas iestādi. Joprojām tiek nodrošināti vienkāršāki terapijas kursi tiem, kas jau sākuši saņemt pakalpojumus,– tos veic dakteres Bitiņas kolēģi. Šobrīd mēs sakārtojām kartotēku un gatavojamies jauna kolēģa atnākšanai – jaunais ķīmijterapeits uzsāks darbu novembra sākumā," paziņoja DRS valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

Pēc viņa sacītā, tiks sakārtots pacientu pieraksts – nedrīkst pieļaut, ka cilvēki sēž rindā visu dienu un beigās vienalga nesaņem pakalpojumus. Dienas stacionārā parādīsies papildu gultasvietas – attiecīgi pierakstīto pacientu skaitam.

"Strādāsim, balstoties uz mūsu resursiem. Prioritātē būs mūsu pacienti, mūsu iedzīvotāji," uzsvēra Semjonovs.

Perspektīvā ķīmijterapeitu skaitam ir jāpieaug – pēc gada vien speciāliste izies no bērna kopšanas atvaļinājuma, cita nākamgad plāno iestāties onkoloģijas ķīmijterapijas rezidentūrā. Ir arī pēdējā kursa studente, kura vēlas pagaidām strādāt uz brīvprātīga pamata.

DRS ne pirmo reizi saskaras ar problēmām kadru trūkuma dēļ – pērn slimnīca uz mēnesi apturēja plānveida operāciju veikšanu medicīniskā personāla trūkuma dēļ.

Pacients magnētiskās rezonanses tomogrāfijas laikā - Sputnik Latvija
Daugavpils slimnīca uzskrūvējusi cenas, lai palīdzētu valdībai

Tiesa, šāda situācija ir iespējama jebkurā citā Latvijas slimnīcā, turklāt nevis speciālista aiziešanas dēļ, bet kad iestājas atvaļinājumu sezona. Kā iepriekš pastāstīja galvaspilsētas Stradiņa slimnīcas ārsts-kardiologs, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Skride, slimnīcas Onkoloģijas nodaļā strādā tikai viena medmāsa, un ja viņa aiziet atvaļinājumā, pacienti paliek bez ķīmijterapijas.

Pērn Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ķīmijterapijas nodaļas vadītāja Signe Plate raksturoja situāciju onkoloģijas jomā, kā "gandrīz traģisku", jo pacienti nevar saņemt mūsdienīgu piekļuvi ārstēšanai.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, ik gadu onkoloģiskās saslimšanas atklāj aptuveni 11,5 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, turklāt pēdējo 10 gadu laikā šādu pacientu skaits ir palielinājies par 40%. Pēc sirds un asinsvadu slimībām vēzis ir otrais biežākais nāves cēlonis Latvijā.

Ziņu lente
0