Latvija meklē naudu baltkrievu opozicionāru ārstēšanai

© Sputnik / Виктор ТолочкоДесятки тысяч человек вышли в Минске на акцию протеста 6 сентября
Десятки тысяч человек вышли в Минске на акцию протеста 6 сентября - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Medicīnisko palīdzību Latvijā ir saņēmuši Baltkrievijas žurnālisti, kā arī civiliedzīvotāji, paziņoja ĀM.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Vairāk nekā 10 baltkrievu opozicionāru saņēma medicīnisko palīdzību Latvijā, paziņoja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris, vēsta skaties.lv.

Pēc viņa sacītā, ārstēšanos izgājuši žurnālisti, kā arī civiliedzīvotāji.

Atgādināsim, ka medicīniskās palīdzības sniegšanai, rehabilitācijai un cietušo transportēšanai notikumu laikā, kuri sekoja pēc 9. augusta, kad notika Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, Latvijas valdība no neparedzēto izdevumu līdzekļiem piešķīra 50 tūkstošus eiro.

Бизнесмены - Sputnik Latvija
Latvijas Finanšu izlūkošanas dienests uzsācis rūpīgu baltkrievu kompāniju pārbaudi

Beķeris paziņoja, ka pašlaik medicīniskā palīdzība jāsniedz vēl vairākām cietušām personām – Baltkrievijas pilsoņiem, tāpēc ministrija meklē arī citus finansējuma piesaistīšanas veidus šīm vajadzībām, neprasot kārtējo izmaksu no valsts budžeta līdzekļiem.

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura saņēma nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbrauca no valsts uz Lietuvu.

ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par personālo sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas ierēdņiem par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata Eiropas Savienībā, par vēlēšanu falsificēšanu. Tomēr pagaidām saskaņot tās nav izdevies.

Eiropas Savienība grasās piešķirt finanšu palīdzību pilsoņu sabiedrībai, neatkarīgiem medijiem, kā arī no kārtības sargu rīcības cietušajiem Baltkrievijā.

Baltijas valstis veica sava personu saraksta saskaņošanu, pret kurām tiks ieviestas sankcijas. Tas tika paziņots 31. augustā un tajā iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Pēcāk, 25. septembrī, Baltijas valstis atjaunoja sankciju sarakstus – Latvija iekļāva tajā vēl 101 amatpersonu, Lietuva un Igaunija – katra pa 98.

Ziņu lente
0