Bez ES nebūtu tikuši galā: ko Latvijā domā par ES palīdzību

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская дума
Рижская дума - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptaujas dalībnieki izteica arī kritiskas piezīmes par ES, tomēr atzīmēja Eiropas solidaritātes nozīmi pandēmijas periodā.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Trešā daļa (29%) Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 pandēmijas laikā valsts nebūtu iztikusi bez Eiropas Savienības atbalsta – par to liecina aptaujas rezultāti, ko Latvijā veica Eiropas Parlamenta informācijas birojs.

Vēl trešā daļa (34%) aptaujas dalībnieku norādīja, ka ES atbalsts valstij bija vajadzīgs, taču tā ietekme bija neliela. 15% respondentu ir pārliecināti, ka Latvijai tāds atbalsts nav vajadzīgs un valsts būtu varējusi iztikt bez tā.

Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Naudas ES piešķīra vairāk, bet samaksās mazāk: Latvijas zemniekiem atkal nepaveicās

Aptauja veikta laika periodā no 2020. gada 1. augusta līdz 3. septembrim Rigā un Latvijas reģionos, tajā piedalījušies 250 respondenti.

Pētījuma autori uzsvēra, ka lielākā daļa respondentu nebija informēti par to, kādiem mērķiem piešķirts ES atbalsts, tomēr atkārtoja, ka solidaritāte un savstarpēja palīdzība krīzes apstākļos bija svarīgi.

Daži respondenti pauda šaubas par to, vai palīdzība pielietota pēc labākās sirdsapziņas un vai līdzekļi patiešām sasnieguši īsto mērķi, nevis "nonākuši politiķu kabatās".

Aptaujas dalībnieki pievērsa uzmanību ar tam, ka ES nav vienota viedokļa par masku izmantošanu un mazumtirdzniecības cenām, kā arī faktam, ka aviokompānijām un prāmju pārvadātājiem bija ļauts būtiski palielinās cenas, ņemot vērā augsto pieprasījumu repatriantu vidū.

Respondent uzsvēra, ka ES atbalsts un kontrole būs vajadzīgi arī tad, kad būs izstrādāta vakcīna pret Covid-19, lai tā būtu pieejama visiem, un ES dalībvalstīm nenāktos konkurēt savā starpā par vakcīnu.

Ziņu lente
0