Bankas neatvērs kontus baltkrieviem: LIAA paziņojumu Lembergs uzskata par propagandu

© AP Photo / Roman KoksarovОфисы банков в центре Риги
Офисы банков в центре Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bankas pēc varasiestāžu norādes pārtraukušas nerezidentu apkalpošanu, tāpēc baltkrieviem nav jēgas pārcelt biznesu uz Latviju, uzskata Aivars Lembergs.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Baltkrievijas uzņēmumi nepārvāksies uz Latviju, runas par to ir politiskā propaganda, paziņoja Ventspils mērs Aivars Lembergs. Politiķis norādīja: biznesam Latvijā neļaus atvērt kontus, jo varasiestādes devušas norādi – nesadarboties ar nerezidentiem.

Iepriekš Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns ziņoja, ka desmit firmas no Baltkrievijas izteikušas vēlmi pārcelt darbību uz Latviju. Baltijas valsts piedāvājumus nopietni izvērtē alrī virkne vadošo Baltkrievijas IT un komunikāciju kompāniju, piezīmēja Rožkalns.

Ventspils mērs Aivars Lembergs iknedēļas preses konferencē, komentējot Rožkalna paziņojumu, teica, ka neviens nekur nepārvāksies. Politiķis atgādināja, ka baltkrievu uzņēmēji ir neredzidenti, bet varasiestādes vietējām bankām likušas atteikties no viņu apkalpošanas.

​Baltkrievu uzņēmējs ir trešās valsts rezidents, skaidroja Lembergs un piezīmēja: iespēja, ka bankas viņam atvērs kontu līdzinās nullei, taču bez konta bizness nav iespējams.

Lembergs atgādināja, ka baltkrievi turklāt nespēs pierādīt ar "batjku" vai viņa aprindām nesaistītas naudas izcelsmi pirms 30 gadiem.

Флаги Балтийских стран на башне - Sputnik Latvija
Politologs: Baltkrievijas jautājums atklājis ASV "trojas zirgu" Eiropā

Politiķis uzsvēra, ka no sadarbības ar nerezidentiem pieprasa atteikties ASV.

"Taču mūsējiem ir vienalga – viena banka vairāk vai mazāk. Alga nāk, bet pēc manis – kaut ūdensplūdi. Tāpēc tā ir tīra politiskā propaganta. Neviens nekur nepārvāksies. Protams, var būt kaut kādi izņēmumi, taču viņi nepārcels ražošanu tikai tāpēc, vai vēlēšanu rezultāti ir godīgi vai negodīgi," teica Lembergs.

Viņš piebilda, ka baltkrievu uzņēmējiem būs jāsaņem arī uzturēšanās atļauja. "Bet tā tiek izsniegta uz laiku – šodien ļauj, bet rīt – vairs ne. Pateiks vienu vārdu, piemēram, ka Batjka nemaz nav tik slikts, un viss – persona non grata," – teica Lembergs.

Iepriekš jautājumu par baltkrievu uzņēmumu pārcelšanos uz Latviju komentēja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Arī viņš uzskata, ka tas ir maz ticams. Pirmkārt – Latvijā ir augsti nodokļi. Otrā problēma – saziņas un mācību valoda.

Ziņu lente
0