Arvien mazāk ārzemju studentu izvēlas studēt Latvijas augstskolās

© pixabayСтуденты
Студенты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopumā 2020. gadā Latvijas augstskolās pieņemti 17 tūkstoši studentu, no tiem tikai 5% ir ārzemnieki.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija paziņojusi par ārzemju studentu skaita samazināšanos Latvijas augstskolās. Ministrijā atzīmē, ka pārsvarā Latvijas universitātēs iestājas tādu Eiropas valstu iedzīvotāji, kā Somija, Vācija un Zviedrija. Tomēr pat viņiem šogad var rasties grūtības, jo pēc ierašanās Latvijā viņiem nāksies pavadīt divas nedēļas pašizolācijā, raksta Lsm.lv.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Arodbiedrība: Latvijas augstskolas ir pazīstamas kā tramplīns Indijas studentiem uz ES

Daļa augstskolu uz pašizolācijas laiku studentiem piedāvā apmesties savās dienesta viesnīcās, savukārt citi piedāvā ārzemniekiem atrisināt šo problēmu patstāvīgi.

Zināms, ka kopumā 2020. gadā Latvijas augstskolās iestājās 17 tūkstoši studentu, tas ir par 3 tūkstošiem mazāk, nekā 2019. gadā. Pērn ārzemnieku skaits no kopējā studentu skaita sastādīja 11%, šogad – tikai 5%.

Rīgas Stradiņa universitātē šogad ieskaitīti 400 ārzemnieki, kas ir par 20% vairāk, nekā pērnā gada rudenī. Tiesa, studentu skaits no trešajām valstīm ir samazinājies. Vairums iestājušos ir Vācijas un Zviedrijas iedzīvotāji.

Mācību process augstskolās sākas atšķirīgi, tā, piemēram, Rīgas Stradiņa universitātes studenti uzsāks mācības 5. oktobrī, savukārt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) mācību process sāksies 14. septembrī.

RTU atzīmēja, ka viņiem pieteikumu skaits no ārzemju studentiem ir krities par 50%.

Иностранные студенты во время лекции на кафедре паталогической анатомии имени академика А.И. Струкова - Sputnik Latvija
Šogad studiju uzsākšanai Latvijā ieradīsies apmēram 100 ārzemju studentu

Studentu asociācijas vadītāja Hanna Katarina Šoberla atzīmēja, ka daļa ārzemju studentu joprojām nav pārliecināti, vai viņi spēs atbraukt uz Latviju studēt, neskatoties uz to, ka uzsāka iestāšanās procesu augstskolās jau pandēmijas apstākļos un apzinājās, kādas grūtības viņus var sagaidīt nākotnē.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka galvenais Latvijas infektologs Uga Dumpis nosauca par galveno koronavīrusa izplatības risku valstī tieši mācību procesa sākumu.

Viņaprāt, tieši studentu dzīvesveids, viņu komunikācija savā starpā noveda pie tā, ka daudzās valstīs šobrīd ir vērojams saslimstības uzliesmojums.

Tāpat Dumpis atzīmēja, ka cer, ka iespēju robežās studenti tomēr turpinās studēt attālinātā režīmā.

Ziņu lente
0