Ārsts: pandēmija nes Latvijai lielāku risku nekā kaimiņiem

© Foto : из архива Жемчугова ВладиславаЭксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов
Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstīs, kur Covid-19 izplatību izdevies ierobežot gandrīz līdz nullei, pastāv liels jaunu uzliesmojumu risks – jebkāda atkāpšanās no stingriem pasākumiem un ievesta infekcija liks augt saslimušo skaitam.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Lietuvā un Igaunijā fiksēts Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, savukārt Latvija joprojām ir valsts ar zemāko jaunā koronavīrusa infekcijas gadījumu skaita līmeni Eiropā.

Reģionos, kur Covid-19 izplatību izdevies ierobežot gandrīz līdz nullei, pastāv liels jaunu ievazāto uzliesmojumu risks, sarunā ar Sputnik Latvija pastāstīja medicīnas zinātņu doktors, īpaši bīstlamu infekciju speciālists, imunologs Vladislavs Žemčugovs.

Девушка в маске - Sputnik Latvija
Otrais vilnis ir spēcīgāks: Krievijas Zinātņu akadēmijā pastāstīja, kad beigsies pandēmija

"Atsevišķos reģionos, kur ar savlaicīgi spertiem soļiem vai iebraukšanas ierobežojumiem izdevies minimizēt saslimstību vai jaunu gadījumu reģistrāciju gandrīz līdz nullei, iespējami jauni uzliesmojumi ievazāšanas rezultātā. Vienkārši nav iespējams apturēt saziņu, cilvēki nogurst no maskām, ierobežojošajiem pasākumiem un tā tālāk. Jebkādi atvieglojumi līdz ar ievkesto infekciju šajā reģionā radīs atkārtotu saslimstības attīstību," paskaidroja Žemčugovs.

Pēc imunologa viedokļa, pandēmija neapstāsies, kamēr to neizslimos 60% visu Zemes iedzīvotāju un neparādīsies imūnais slānis planetārā mērogā.

"Tas ir, kaut kur pandēmija noklusīs, taču joprojām turpināsies... Tāpēc ir jāpadomā par ierobežojošo pasākumu atvieglošanu. Kamēr nav vakcīnas, vīruss izplatīsies visā valstī, un pandēmija apstāsies dabiskā veidā. Turklāt lielākoties slimība norit vieglā formā," norādīja Žemčugovs.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs informēja, ka 14 dienu laikā Igaunijā Covid-19 saslimstības rādītājs sasniedzis 17,1 gadījumu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Lietuvā – 16 gadījumus, Latvijā – 4,8. Pie tam Igaunijā fiksēti 2532 infekcijas gadījumi, Lietuvā – 3100, Latvijā - 1429. Kopā pasaulē kopš gada sākuma fiksēti vairāk nekā 27 miljoni Covid-19 gadījumu. Pie tam Pasaules veselības organizācija nesniedz prognozes par pandēmijas beigu termiņiem.

Жемчугов: в Латвии вероятность новых вспышек COVID выше, чем у соседей
Ziņu lente
0