Rīdzinieki paliks bez apkures? Iedzīvotājiem var likt apmaksāt kaimiņu parādus

© Pixabay / GoerglКот на батарее
Кот на батарее - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas namu pārvalde "Rīgas namu pārvaldnieks" izsūtījis savu pārvaldīto namu dzīvokļu īpašniekiem anketas ar piedāvājumiem apkures sezonas uzsākšanai, tostarp aicinot noslēgt tiešu līgumu ar AS "Rīgas siltums".

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pārstāvis Krists Leiškalns paziņoja, ka namu pārvaldes mērķis ir mobilizēt dzīvokļu īpašniekus pieņemt lēmumu par turpmākajām darbībām saistībā ar apkures sezonu, kā arī izslēgt starpnieku starp pakalpojumu saņēmēju un pakalpojumu sniedzēju, raksta BВ.lv.

Мужчина проверяет систему отопления - Sputnik Latvija
Vainīgi Rīgas iedzīvotāji un vecais piegādātājs: RNP par apkures problēmām galvaspilsētā

Leiškalns paskaidroja, ka AS "Rīgas siltums" uztver dzīvojamo māju kā vienu veselu, un ja pilnībā nenorēķināsies vismaz viens klients, tad apkuri var arī nepieslēgt.

Ar rosināto aptauju RNP aicina dzīvokļu īpašniekus aktīvāk iesaistīties sava īpašuma pārvaldīšanā, lai nodrošinātu nepārtrauktu saņemto pakalpojumu pieejamību. Tas ļautu novērst situāciju, kad atsevišķu īpašnieku dēļ dzīvojamā māja paliek bez apkures.

Piedāvāto risinājumu kārtā tiek minēta iespēja dzēst parādus no mājas uzkrājumiem vai pāriet pie tiešiem norēķiniem ar "Rīgas siltums" (bet parāds vienalga būs jāapmaksā).

Leiškalns atzina, ka lēmums par uzkrājumu novirzīšanu parāda apmaksai negarantē, ka nākotnē neparādīsies jauni parādnieki, tomēr dotajā brīdī tas nodrošinātu siltumenerģijas piegādes stabilitāti.

Saskaņā ar RNP datiem, pašlaik par apkuri klienti ir parādā vairāk nekā 10 miljonus eiro, tostarp lielākais vienas mājas parāds ir vairāk nekā 73 tūkstoši eiro.

Lai nodrošinātu apkuri, ir jātiek galā ar parādiem tieši par pēdējo apkures sezonu.

Leiškalns norādīja, ka pagaidām neviena no RNP pārvaldītajām mājām nav pieņēmusi lēmumu par tiešiem norēķiniem ar "Rīgas siltums". Tomēr par šādu iespēju klienti izrāda interesi.

"Rīgas siltums" paziņoja, ka uzņēmums noslēdz līgumus ar visiem saviem siltumenerģijas saņēmējiem ar īpašiem nosacījumiem. Turklāt samaksas kārtība – tiešie maksājumi vai ar namu pārvaldnieka palīdzību – nemaina siltuma iegādes kārtību vai pakalpojuma izmantošanas nosacījumus.

Tādējādi, jebkurā gadījumā, sākoties jaunai sezonai, parādiem par pagājušo sezonu ir jābūt pilnībā dzēstiem.

Ja daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji pieņem lēmumu par tiešiem norēķiniem ar "Rīgas siltumu", tad siltuma piegādes līguma noslēgšanai visā mājā (nevis katrā dzīvoklī atsevišķi) īpašniekiem ir jādeleģē viens pilnvarotais cilvēks, kurš noslēgs līgumu vai pielikumu esošajam līgumam. Atsevišķi ar katru īpašnieku līgums netiks noslēgts.

Кот на батарее отопления - Sputnik Latvija
Kāpēc rēķins aprīlī ir lielāks nekā janvārī; nama iedzīvotāji sašutuši par apkures cenām

Tiešiem norēķiniem "Rīgas siltums" gatavos katram īpašniekam rēķinu, par ko nāksies papildus maksāt 2,73 eiro bez PVN.

Ja mājai ir parādi par siltumu, tad dzīvokļu īpašniekiem būs jāvienojas par tā apmaksas kārtību. Piemēram, pieprasīt namu pārvaldniekam aktivizēt darbu ar parādniekiem, izveidot speciālu fondu parādnieku parādu segšanai līdz to piedziņas brīdim, paskaidroja uzņēmumā.

Pašlaik ar mājām-parādniekiem strādā namu pārvaldnieks, taču, izvēloties tiešos maksājumus par siltumu, šo funkciju pildīs "Rīgas siltums".

Saskaņā ar Firmas.lv datiem, "Rīgas namu pārvaldnieks" 2019. gadā strādāja gandrīz ar 64 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 900 tūkstošu eiro apmērā. Namu pārvaldnieks pilnībā pieder Rīgas domei.

"Rīgas siltums" pērn strādāja ar 148 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 1,3 miljonu eiro apmērā. "Rīgas siltuma" akcionāri ir Rīgas dome (49%), valsts (48,995%), SIA "Enerģijas risinājumi.RIX"  (2%) un AS "Latvenergo" (0,005%).

Ziņu lente
0