Precīzu datu pagaidām nav: Latvijas IZM atskaitījās par situāciju ar audzinātājiem

© Pixabay / Regenwolke0Дети в детском саду
Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācību gads nupat jau sāksies, tomēr bērnudārzos vēl joprojām aktuāla ir pedagogu trūkuma problēma.

RĪGA, 1. septembris - Sputnik. Vēl aizvien aktuāls ir jautājums par bērnudārza audzinātāju trūkumu mācību gada priekšvakarā, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Baiba Baškere, vēsta jauns.lv.

Iepriekš vēstīts, ka patlaban skolās un bērnudārzos vērojams būtisks kadru trūkums. Vēl aizvien saglabājušās 470 vakantās vietas, to vidū – 150 bērnudārza audzinātāji.

Baškere atzīmēja, ka IZM bāzē patlaban nav iekļautas visas vakantās vietas, jo vēl turpinās sarunas un tiekot noslēgti līgumi. Tāpēc dati par 150 audzinātājiem ir aptuveni, precīzs brīvo vietu skaits būs zināms septembra pirmajās nedēļās.

Дети на параде в день Лачплесиса - Sputnik Latvija
Jelgavā Covid-19 atklāšanas dēļ daļēji slēgts bērnudārzs

Tāpat IZM lūgusi katru pašvaldību atsūtīt informāciju par situāciju, kāda viņiem veidojas ar bērnudārza audzinātājiem. Tomēr līdz 18. augustam atsaukušās tikai 55 pašvaldības no 87.

Iepriekš IZM pārstāve pauda viedokli, ka bēdīgais stāvoklis ar audzinātāju un skolotāju trūkumu, iespējams, saistīts ar zemajām algām un lielo slodzi.

Statistika rāda, ka lielākais kadru trūkums vērojams starp latviešu valodas un svešvalodu, kā arī matemātikas pasniedzējiem. Trūkst arī logopēdu, psihologu un sociālo darbinieku.

Pedagogu trūkums skolās vērojams jau ilgus gadus, slodze tiek sadalīta starp esošajiem skolotājiem, kuri rezultātā ir spiesti strādāt daudz vairāk. Īpaši aktuāla šī problēma ir lielpilsētās.

Ziņu lente
0