"Gribēju savas zināšanas atdot Latvijai": ārsts kritizē Viņķeli un dodas strādāt uz ASV

CC0 / pxhere / Багаж
Багаж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ministre Vinķele + Ērglis un co ir iemesls kāpēc mums jābrauc prom, tie ir cilvēki, kas vārdos ir par reformām, bet darbos pret tām. Tie ir cilvēki, kas grib saglabāt varu par katru cenu!" pirms aizbraukšanas no Latvijas pastāstīja pazīstams ārsts.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Endokrinologs Uģis Gruntmanis, kurš atgriezās Latvijā pēc divdesmit gadiem ārzemēs, padzīvoja valstī gadu un atkal dodas prom. Viņš brauc strādāt uz ASV.

Pirms aizbraukšanas viņš savā lapā Facebook pastāstīja, kas licis viņam pamest Latviju. Gruntmanis sirsnīgi pateicās visiem, kas bija kopā ar viņu Latvijā, un asi kritizēja valdību, it īpaši "ministri Viņķeli un Co".

Gruntmanis atzina, ka atgriezies Latvijā ar cerību nekad vairs neaizbraukt, un gada laikā, ko šeit pavadījis, bijis daudz interesantu vietu, sarunu par medicīnu, augstāko izglītību, valsti kopumā un kā to uzlabot.

"Taču ministre Vinķele kopā ar medicīnas oligarhu Dr. Ērgli un co izdarīja visu, lai tas nenotiktu," konstatēja doktors.

Viņš atklāja, ka Stradiņa slimnīcā "Ērglis un co, gadā nopelna uz pacientu pētījumiem gandrīz 3 miljonus eiro savos fondos, un kontos. Ministrei ir vienalga, ka viens ārsts valsts slimnīcā un universitatē nopelna 280 000eiro gadā, kamēr liela daļa jaunāko ārstu iztiek ar 1000 eiro mēnesī", bet ministre mērķtiecīgi neiesaista diasporas ārstu organizāciju nevienā jautājumā, pat tajos, kas skar diasporu, un ministrei par visu nospļauties.

Viņķeles dēļ daudzi mediķi Latvijā ir pametuši akadēmisko medicīnu un nepretendēs uz amatiem, uzskata Gruntmanis.

"Ministre Vinķele + Ērglis un co ir iemesls kāpēc mums jābrauc prom, tie ir cilvēki, kas vārdos ir par reformām, bet darbos pret tām. Tie ir cilvēki, kas grib saglabāt varu par katru cenu!" doktors bija sašutis.

Viņš pastāstīja, ka būtu gribējis atdot savas zināšanas Latvijā, taču tā vietā sāks darbu ASV un lasīs lekcijas universitātē, vienā no labākajām ASV.

Врач в операционной - Sputnik Latvija
Latviešu izcelsmes ārsts sola mediķu aizplūšanu un pats arī brauc prom

Gruntmanis aizbrauca no Latvijas 2000. gadu sākumā. Vispirms viņš strādāja hospitālī Kalifornijā, pēc tam kļuva par Teksasas universitātes asociēto profesoru.

Pēc atgriešanās Latvijā Gruntmanis pārsteigts uzzināja, ka viņa darba pieredze universitātē ASV netiks ņemta vērā, viņa kvalifikācija neatbilst Latvijas prasībām. Profesoram ieteica nokārtot eksāmenus kopā ar 6. kursa studentiem.

Šī gada maijā viņš pastāstīja, ka Latvijas medicīnas augstskolu studenti nesaista savu nākotni ar Latviju, ņemot vērā zemās algas, karjeras un attīstības iespēju trūkumu.

Arī pats Gruntmanis nav atradis vietu dzimtenē. Tagad viņš pastāstīja, ka gatavojas atgriezties ASV, kur strādās Dārtmutas koledžā, vienā no vecākajām valstī.

Ziņu lente
0