Kurš Latvijā pirmais saņems vakcīnu pret Covid-19

© Sputnik / AFK Sistema / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе "Биннофарм"
Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prioritārajā personu lokā, kuri pirmie Latvijā saņems vakcīnu pret koronavīrusu, iekļuvuši 800 tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Latvijas Veselības ministrijā noteica, kuri būs pirmie, kas saņems vakcīnu pret koronavīrusu Latvijā. Žēl, ka preparāts, ar kuru grasās potēt Latvijas iedzīvotājus, vēl nav gatavs, vēsta Mixnews.lv.

Pēc Veselības ministrijas pārstāves Annas Strapcānes sacītā, sākumā vakcināciju izies aptuveni 800 tūkstoši cilvēku. To vidū ir vecāka gadagājuma ļaudis, cilvēki ar hroniskām slimībām, sociālās palīdzības centru klienti un personāls, medicīnas darbinieki, kā arī citas personas, kuru darbs paredz paaugstinātus riskus, ieskaitot operatīvo dienestu darbiniekus.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Intervija
Kāpēc nevajag baidīties no Krievijas vakcīnas pret Covid-19

Latvijas Veselības ministrijā pastāstīja, kā viņi noteica, kurus jāvakcinē pirmām kārtām. Tu sekojuši Eiropas Komisijas rekomendācijām un citu valstu praksei.

Tāpat Latvijā nolēma apiet Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas attiecībā uz primārās vakcinēšanas cilvēku skaitu. PVO iesaka vakcinēt 20% iedzīvotāju. Savukārt Latvijā tiks vakcinēts vairāk cilvēku.

Kā zināms, pasaulē pirmā vakcīna pret koronavīrusu izstrādāta Krievijas N. Gamaleja vārdā nosauktajā Epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālistu dalību. Preparāts tika reģistrēts 11. augustā. Tā ražošanu jau ir uzsākusi Zeļenogradas farmaceitiskā rūpnīca "Binnofarm". Pirmais vakcinācijas vilnis ir ieplānots oktobrī.

Taču Latvija iet savu ceļu. Tā gaidīs Eiropas Savienības palīdzību, kur vienojās ar Anglijas un Zviedrijas farmaceitisko kompāniju AstraZeneca par 300 miljonu izstrādes stadijā esošās vakcīnas pret koronavīrusu devu iegādi.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Ārsts paskaidroja, kad varēs runāt par vakcīnas pret Covid-19 veiksmīgumu

Un tikai ja AstraZeneca vakcīna tiks atzīta par drošu un efektīvu, Eiropas Komisija iepirks to 27 bloka dalībvalstu vārdā, tostarp Latvijas vārdā.

Taču Eiropas Komisija nepārstāj sekot līdzi citiem farmaceitiskā tirgus piedāvājumiem koronavīrusa apkarošanas jomā.

Tikmēr PVO tehniskie eksperti paziņoja, ka Krievijas vakcīna kļūs par kopēju labumu, kā jebkura droša un efektīva vakcīna, kura spēs apturēt Covid-19 pandēmiju.

Savukārt vadošais Ķīnas epidemiologs Džuns Naņšaņs augsti novērtēja Krievijas vakcīnu pret Covid-19, kura ieguva nosaukumu "Sputnik V", un apsveica Krieviju ar preparāta reģistrāciju.

Tikmēr vēl pirms Krievijas vakcīnas reģistrēšanas, KF veselības ministrs Mihails Muraško ziņoja, ka Krievija piedalās pārrunās ar Šanhajas Sadarbības organizācijas valstīm par vakcīnas pret Covid-19 piegādēm.

Ziņu lente
0