Visa cerība uz Ameriku: Latvija atjaunojusi valsts aizsardzības koncepciju

© Sputnik / Sergey MelkonovТяжелая военная техника США в Даугавпилсе в 2016 году
Тяжелая военная техника США в Даугавпилсе в 2016 году  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir jāpastiprina sabiedroto klātbūtne ar tālās darbības iespējām, tādām kā uguns atbalsts, pretgaisa aizsardzība, piekrastes un ostu aizsardzība, teikts valsts aizsardzības koncepcijas projektā.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Latvijas valdība atbalstīja atjaunotās valsts aizsardzības koncepcijas projektu. Dokumentā uzsvars tiek likts uz sabiedroto klātbūtnes pastiprināšanas nepieciešamību, tostarp arī ārpus NATO ietvariem – uz divpusēja pamata. Dokumentā tiek atzīmēts, ka galvenais Latvijas stratēģiskais partneris ir ASV, vēsta tvnet.lv.

Солдаты американской армии отдают честь в строю - Sputnik Latvija
"Baidies no latviešiem, kas nes dāvanas!": kāpēc ASV nevajag sūtīt karaspēkus uz Baltiju

Aizsardzības ministrijas izstrādātajā koncepcijas projektā teikts, ka sabiedroto spēku klātbūtne Latvijā ir tiešs apliecinājums viņu gatavībai atbalstīt Latviju. Tas ir skaidrs savaldošs signāls potenciālajam agresoram. Sabiedroto klātbūtnei ir stratēģiska nozīme, un ir jāturpina visi pūliņi ar mērķi, lai NATO bruņoto spēku vienības Latvijā paliktu uz pastāvīga pamata.

Sabiedroto vienībām ir jāatbalsta Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aizsardzības operācijās, tādēļ tie ir integrēti vienotā NBS komandu vadībā un tiek nodrošināti iespējām, kuras atbilst uzstādītajiem uzdevumiem.

Sabiedroto klātbūtne var tikt īstenota arī ārpus NATO ietvariem, uz divpusēju vai daudzpusēju vienošanos pamata ar Latviju, teikts dokumentā.

Tāpat ir jāpastiprina Latvijā dislocēto paplašināto sabiedroto spēku kaujas grupa, lai uzlabotu šo vienību spējas uzturēt Latvijas aizsardzību un pastiprinātu savaldīšanas efektu. Sevišķi svarīgi ir pastiprināt sabiedroto klātbūtni ar tālās darbības spējām, tādām kā uguns atbalsts, pretgaisa aizsardzība, piekrastes un ostu aizsardzība.

Par galveno Latvijas stratēģisko partneri nosauktas ASV, koncepcijā tiek atzīmēts, ka pateicoties Savienoto Valstu ilgtermiņa atbalstam Latvijas aizsardzība tika ievērojami pastiprināta pēc neatkarības atjaunošanas.

Savukārt Kanāda ir vadošā valsts NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā un svarīgs Latvijas sabiedrotais.

Jaunā koncepcija vēl ir jāapstiprina Saeimā.

Артис Пабрикс - член партии Для развития/За! - Sputnik Latvija
Pabriks neceļ paniku: militāro draudu Latvijai pagaidām nav

Atgādināsim, ka Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks nesen nosūtīja Vašingtonai oficiālu piedāvājumu izvietot Baltijas republikā daļu amerikāņu karaspēku, kuri, pēc prezidenta Donalda Trampa lēmuma, tiks izvesti no Vācijas domstarpību saistībā ar Berlīnes aizsardzības izdevumiem dēļ.

Iepriekš Pentagona vadītājs Marks Espers paziņoja, ka ASV izvedīs no VFR 11,9 tūkstošus karavīru – 6,4 tūkstoši dosies mājās, pārējos pārbāzēs citās Eiropas valstīs. Pēc viņa sacītā, nākotnē ASV varētu pārmest papildspēkus uz Poliju, Latviju, Lietuvu un Igauniju. "Var būt arī papildu (kontingenta) izvietošanas iespējas Polijā un Baltijas valstīs," sacīja viņš.

Ziņu lente
0