Baltezerā savairojušās zilaļģes

© Sputnik / Вадим АнцуповСине-зеленые водоросли
Сине-зеленые водоросли - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādījās, ka zilaļģes vairojas ne tikai Baltijas jūras piekrastē, bet arī saldūdens ūdenstilpēs.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Cilvēka veselībai kaitīgo zilaļģu vairošanās dēļ aizliegts peldēties Mazā Baltezera Alderu pludmalē un Lielajā Baltezerā pie Baltezera kapiem, tiek ziņots Ādažu novada pašvaldības mājaslapā.

Tāpat pašvaldība aicina neķert zivis šajās vietās, neizmantot to ūdeni saimniecībā un nedzirdināt ar to mājdzīvniekus un mājlopus.

Citās Ādažu novada ūdenstilpēs peldēties ir atļauts, taču pašvaldība atgādina, ka karstos laikapstākļos zilaļģes var ātri savairoties.

Pašvaldība iesaka iedzīvotājiem pirms peldēšanās novērtēt ūdens kvalitāti, pievēršot uzmanību tā krāsai, jo zilaļģu "ziedēšanas" laikā uz ūdens parādās zilganpelēka plēve. Ja jūs tās pamanāt, tad par to uzreiz ir jāziņo.

Zilaļģes, jeb cianobaktērijas, spēj cilvēkiem izraisīt ādas apsārtumus, niezi vai izsitumus, kā arī bīstamas alerģiskas reakcijas, ietekmēt aknas, nieres un nervu sistēmu. Saindēšanās ar zilaļģēm simptomi līdzinās gripas simptomiem: temperatūra, muskuļu sāpes un galvassāpes, slikta dūša, diareja, drebuļi, vājums un iesnas.

Speciālisti uzskata, ka cianobaktēriju vairošanās iemesls Baltijas jūras ūdeņos un saldūdens ūdenstilpēs ir sadzīves, rūpniecisko un lauksaimniecības notekūdeņu ieplūdināšana Baltijas jūrā, kā arī globālā sasilšana.

Ziņu lente
0