Latvijas iedzīvotāji turpina mirt no novēršamām slimībām

© pixabay / congerdesignЦветы на кладбище
Цветы на кладбище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija izrādījusies ES antilīdere – valstī ir visaugstākais mirstības līmenis no novēršamām slimībām gan vīriešu, gan sieviešu vidū.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. 2016. gadā divas trešdaļas no mirušajiem eiropiešiem vecumā līdz 75 gadiem mira no slimībām, kuras varēja novērst, vēsta Eurostat.

Visbiežākie novēršamo nāvju iemesli ES ir išēmiskā sirds slimība (18,9 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju vecumā līdz 75 gadiem), kolorektālais vēzis (15,1), krūšu vēzis (10,9), smadzeņu asinsrites traucējumi (10,0) un pneimonija (5,2). 2016. gadā šīs slimības kļuva par 65% visu ES novēršamo nāvju iemeslu.

Išēmiskā sirds slimība ir galvenais mirstības iemesls cilvēkiem vecumā līdz 75 gadiem 19 un 27 ES valstīm no novēršamām slimībām. Beļģijā, Dānijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, Nīderlandē un Portugālē tas ir kolorektālais vēzis, savukārt Bulgārijā – smadzeņu asinsrites traucējumi.

Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Latvija
Mirstība hepatīta dēļ Latvijā ir viena no augstākajām ES

Attiecībā uz mirstību no novēršamām slimībām, ES valstis var iedalīt divās grupās pēc ģeogrāfiskās pazīmes. Rietumeiropas, Dienvideiropas un Ziemeļeiropas valstīs visaugstākais mirstības līmenis no šādām slimībām bijis Vācijā (241 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju), kas, tomēr, ir mazāk par viszemāko šādu mirstības līmeni Austrumeiropas un Baltijas valstīs (267 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Slovēnijā).

Kopumā viszemākais mirstības līmenis no novēršamām slimībām starp cilvēkiem zem 75 gadu vecuma ir Itālijā (174), bet visaugstākais – Latvijā (521), Rumānijā un Ungārijā.

Visās ES valstīs, izņemot Nīderlandi, vīriešu mirstība no novēršamām slimībām ir augstāka, nekā sieviešu mirstība. Vislielākā dzimumu starpība tika atzīmēta visās Baltijas valstīs, savukārt vismazākā – Nīderlandē, Francijā un Itālijā.

Latvijā un Lietuvā izrādījās arī augstākais mirstības līmenis no novēršamām slimībām gan vīriešu vidū vecumā līdz 75 gadiem, gan sieviešu vidū.

Ziņu lente
0