Esi gatavs: vecāko klašu audzēkņus varētu sagaidīt attālinātās mācības

© Sputnik / Roberts VicupsУчитель на уроке
Учитель на уроке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamnedēļ Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīs jautājumu par mācību procesa organizāciju skolās un augstskolās.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Izglītības process septembrī skolās un augstskolās noritēs klātienē, tomēr mācību iestādēm jābūt gatavām jebkurā brīdī pāriet pie attālinātajām mācībām, radio Baltkom ēterā pastāstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājs Arvils Ašeradens.

Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Pedagoģijas zinātņu doktors paskaidroja, kāpēc attālinātās mācības ir kaitīgas

Latvijas valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas plānu, kas nosaka mācību gada sākumu izglītības iestādēs. 1.-6. klašu skolēni mācīsies skolā pilnu mācību dienu, 7.-12. klašu skolēniem pieļautas daļējas attālinātās mācības vai patstāvīgs darbs ne vairāk kā 20% apmērā no mācību procesa. Šī proporcija attiecas arī uz profesionālo mācību iestāžu audzēkņiem.

Tomēr pēdējā laikā epidemioloģiskā situācija Latvijā un citās Baltijas valstīs pasliktinājusies: pirms divām dienām Latvija reģistrēti gandrīz 20 infekcijas gadījumi, Lietuvā atkal ieviesta obligāta masku nēsāšana, Igaunija informēja par Covid-19 otro vilni.

A.Ašeradens pastāstīja, ka nākamnedēļ Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīs iespējamos notikumu attīstības variantus un nolems, kā šajā mācību gadā tiks organizēts darbs skolas un augstskolās.

"Es uz situāciju skatos ļoti piesardzīgi. Mēs novērojam Covid-19 pacienu skaita pieaugumu kaimiņvalstīs – Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Uzskatām, ka varam nonākt situācijā, kāda bija pavasarī. 12. augustā mums būs komisijas sēde, kurā mēs izanalizēsim infektologu informāciju, prognozes, un spriedīsim, kā visa izglītības sistēma ir sagatavota šai situācijai," pastāstīja Ašeradens.

Viņš informēja, ka 1.-6. klašu audzēkņi apmeklēs nodarbības jebkurā gadījumā, bet skolām būs jāpapūlas minimizēt skolēnu kontaktus ārpus nodarbībām.

Школьница - Sputnik Latvija
ANO uzskata, ka situācija izglītībā pēc pandēmijas ir katastrofāla

"Es domāju, no pirmās līdz sestajai klasei skolas noteikti atvērsies. Par pārējām klasēm, manuprāt, skolas rūpīgi analizēs, kā organizēt darbu. Piemēram, dažās skolās ierosināts ieviest divas maiņas, lai sadalītu klases. Vēl būs jāpadomā, kā organizēt ēdināšanu, starpbrīžus," teica komisijas vadītājs.

Viņš piebilda, ka no septembra visas izglītības iestādes sāks darbu klātienē, taču tām jābūt gatavām atkal pāriet pie attālinātām mācībām Covid-19 otrā viļņa gadījumā.

"Kamēr nav signāla par risku, izglītības iestādēm jāstrādā. Ja ir minimāls infekcijas risks, skolai vai jebkurai iestādei jābūt gatavai pāriet pie attālinātā mācību procesa. Tā ir liela problēma profesionālajā un augstākajā izglītībā, piemēram, medicīnas augstskolās, kur cilvēkam jāaptausta materiāls, kaut kas jāpaveic savām rokām. Mēs iesim uz priekšu piesardzīgi, maziem solīšiem, taču sagatavosim sistēmu tam, ka iespējams arī otrais vilnis," norādīja Ašeradens.

Ziņu lente
0