Strenču apkaimē sēņotāji mežā sastapa lāci

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasБурый медведь в зоопарке Калининграда.
Бурый медведь в зоопарке Калининграда. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauns pāris, staigājot pa mežu un lasot sēnes, brīnumainā kārtā izbēga no sekām pēc tikšanās ar plēsēju; speciālisti atgādina, ka šobrīd Latvijā ir palielinājies brūno lāču populācija un ir jābūt īpaši piesardzīgiem.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Jaunieši Strenču apkaimē, lasot ogas un sēnes, saskrējās ar vienu no bīstamākajiem meža iemītniekiem – lāci, raksta Lsm.lv ar atsauci uz izdevuma Ziemeļlatvija galveno redaktori Ingūnu Johansoni. Incidents notika šī gada jūlijā.

Zināms, ka divi jaunieši, puisis un meitene, aizgāja uz mežu pēc ogām un sēnēm. Meitene pļavā lasīja mellenes, kad aptuveni 20 metru attālumā no sevis ieraudzīja lāci. No bailēm viņa nesaprata uzreiz, kā lai rīkojas, tādēļ vienkārši steigšus aizskrēja. Par laimi, plēsējs, nereaģēja uz viņu un nesāka vajāt. Zināms, ka plēsēji bieži vien metas pakaļ prom skrienošam upuriem, tādēļ speciālisti iesaka neveikt straujas kustības un necensties aizbēgt no zvēra.

Бурые медвежата - Sputnik Latvija
Vīrietim izdevies iemūžināt lācēnu pāri Ainažu apkaimē

Johansone pastāstīja, ka, neskatoties uz paziņojumiem, kuri laiku pa laikam parādās medijos, ka lāči biežāk iznāk pie cilvēkiem valsts ziemeļos, ne visi šīs ziņas uztver nopietni. Savukārt lāči rada nopietnas briesmas.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijā ievērojami pieaugusi brūno lāču populācija kaimiņu Igaunijas darbību dēļ.

Pēdējo gadu laikā Igaunijā tika veiktas mērķtiecīgas darbības brūno lāču populācijas palielināšanai, un tagad tiem ir kļuvis par šauru Igaunijas teritorijā. Lāči atnāca uz Latviju.

Pie tam ķepaiņi ne tikai pastaigājas pa pierobežas teritoriju – viņi dodas dziļāk valstī un apmetas jaunajā dzīves vietā. Speciālisti lēš, ka Latvijā mīt jau 20-50 lāči.

Lāčus nedrīkst medīt, jo tie iekļauti apsargājamo zvēru sarakstā un atrodas Dabas aizsardzības pārvaldes uzraudzībā.

Savukārt ķepaiņi jaunajā teritorijā neuzskata par kaut ko sliktu izputināt biškopju stropus. Tādēļ stropu saimniekiem iepriekš iesaka aizstāvēt savus bišu laukus.

Ziņu lente
0