Uz Bolderāju kursēs "bimodāli" elektrovilcieni

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasВ салоне электропоезда
В салоне электропоезда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Pasažieru vilciens" grasās speciāli Bolderājas virzienam sarīkot konkursu un iepirkt trīs īsus elektrovilcienus ar akumulatoriem.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Valsts uzņēmums "Pasažieru vilciens" satiksmes atklāšanai uz Bolderāju grasās iegādāties trīs "bimodālus" elektrovilcienu. Citiem vārdiem sakot – trīs elektrovilcienus ar papildu akumulatoru, raksta "Bizness Segodņa".

Labi aizmirst vecais

Pirms pusgadsimta šādas elektrovilcienu motorvagonu sekcijas tika ražotas Rīgas Vagonu rūpnīcā un pat kursēja no Ogres līdz Jelgavai, un pēcāk no Rīgas līdz Limbažiem un, kā liecina fotogrāfijas, dažkārt nobrauca pat līdz Siguldai. Taču masveida ražošanā šie elektrovilcieni tā arī nenonāca, bet tagad Vagonu rūpnīca vispār ir slēgta un pasludināta par maksātnespējīgu.

Экономический форум Россия - Африка. День первый - Sputnik Latvija
Latvija atteikusies no Krievijas dīzeļvilcienu iepirkuma

Taču atgriezīsimies pie mūsdienām. "Pasažieru vilciens" preses sekretāre Agnese Līcīte pastāstīja, ka šobrīd tiek izstrādāta jauna saimniekošanas sistēma neelektrificētajos posmos. Pilnībā biznesa plānam ir jābūt pieņemtam līdz šī gada beigām, un pēc tam jāiziet saskaņošanas procedūra gan Satiksmes ministrijā, gan Ministru kabinetā. Jo pasažieru pārvadājumi taču tiek subsidēti no budžeta.

Tomēr tā kā satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzstādīja uzdevumu izskatīt reālas perspektīvas pasažieru dzelzceļa satiksmes atjaunošanai uz Bolderāju, un pēcāk "Latvijas Dzelzceļš" iesniedza ideju izveidot staciju pie Slokas ielas pārbrauktuves, bijušās stacijas "Nordeķi" vietā, un jaunus pasažieru sliežu ceļus pie Silikātu ielas pārbrauktuves, tad nākamais solis ir jāsper "Pasažieru vilcienam".

Bez pārsēšanās

Sākumā pasažieru kompānija plānoja piesaistīt šim mērķis dīzeļvilcienu. Taču nesastapa piekrišanu Satiksmes ministrijā, jo papildu dīzeļvilcienu maršruts neveicina atmosfēras uzlabošanos, pie tam zem esošās elektrifikācijas no Zasulauka līdz Rīgas Centrālajai stacijai.

No idejas dzenāt dīzeļvilcienu tikai no Bolderājas līdz Zasulaukam, kur piedāvāt pasažieriem pārsēsties elektrovilcienos, kuri iet uz centru no piejūras, atteicās praktiski uzreiz: Latvijas pasažieri nemīl pārsēšanās.

Dzelzceļa posma Zasulauks – Bolderāja elektrifikācija ir visnotaļ dārgs pasākums. Un arī elektrovilcienus šai līnijai nesenā elektrovilcienu konkursā netika pasūtīti.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Bēdīgā stāvoklī: Latvijas satiksmes ministrs apmeklēja pasažieru vilcienu depo

Tādēļ "Pasažieru vilciens" pašlaik pieturas pie idejas speciāli Bolderājas virzienam sarīkot konkursu un iepirkt trīs īsus elektrovilcienus ar akumulatoru dzinēju. Tas arī ir dārgs prieks. Šāds vilciens spēs braukt uz kontakttīkla elektriskā vilcējspēka starp Rīgu un Zasulauku, bet tālāk, no Zasulauka līdz Bolderājai – ar akumulatoru vilcējspēku.

Šī ideja pamudināja "Pasažieru vilcienu" vispār pamazām nākotnē sākt aizstāt vecos un savu mūžu nokalpojušos dīzeļvilcienus un atvērt jaunus reisus uz neelektrificētajām līnijām ar "bimodāliem" elektrovilcieniem. Taču šī perspektīva mājo kaut kur tālā nākotnē, un nekādi detalizēti plāni pagaidām nav apstiprināti.

Kas tā par staciju

Bet ar trīs elektrovilcieniem bijušajam Rīgas Bolderājas dzelzceļam "Pasažieru vilciens" uzskata, ka atbildīgās struktūras nesāks vilcināties ar saskaņošanu un tuvākajos mēnešos konkursu varēs izsludināt.

Tā vai savādāk, bet 2023. gadā, kad jau uzbūvēs peronus, jaunie akumulatoru elektrovilcieni, visticamāk, vēl nebūs gatavi. Tādēļ, pēc Agneses Līcītes sacītā, kustība varētu sākumā tikt atklāta ar "Pasažieru vilciena" rīcībā esošajiem dīzeļvilcieniem.

Фирменный поезд Янтарь, следующий по маршруту Москва-Калининград, на Южном вокзале Калининграда - Sputnik Latvija
Krievijas vilcieni pēc nedēļas var atsākt kustību caur Lietuvas teritoriju

Taču sākot no 2024. gada dīzeļvilcieni jau var tikt aizstāti ar diviem-trim jauniem "bimodāliem" sastāviem, jeb ar elektrovilcieniem ar akumulatoru dzinējiem. Tiem ir jābūt neliela garuma vilcieniem ar 100-150 sēdvietām.

Kā paziņoja Agnese Līcīte, pašlaik turpinās diskusija starp atbildīgajām struktūrām par to, vai Bolderājas līnijas galastacijai jābūt Centrālajai stacijai, jeb maršruts var kursēt tālāk pa citām līnijām.

Ziņu lente
0