Jaunu Covid-19 gadījumu skaits nav galvenais: kādos apstākļos atgriezīs ierobežojumus

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПродажа медицинских масок в аптеках
Продажа медицинских масок в аптеках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenais nav tas, cik daudz jaunu Covid-19 gadījumu tiek fiksēts Latvijā, bet gan tas, vai ir iespējams izsekot inficēšanās ķēdes, uzskata speciālisti.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Virknē Eiropas valstu vērojams Covid-19 saslimstības līmeņa kāpums, tomēr Latvijā situācija pagaidām ir kontrolējama un pašlaik nav nepieciešamības atgriezties pie stingrākiem ierobežojumiem, uzskata eksperti.

Covid-19 saslimstības gadījumu pieaugums Eiropā liek mediķiem strīdēties par to, vai tas ir otrais vilnis. Mediķi strīdas par to, vai tas ir otrais vilnis, savukārt valstis sāk rīkoties, katra pēc saviem ieskatiem. Piemēram, Lietuvā kopš sestdienas atkal ir jānēsā sejas maskas publiskās vietās.

Москвичи с 16 июля могут бесплатно сдать тест на COVID-19 - Sputnik Latvija
Latvijā trīs jauni Covid-19 gadījumi, divi cilvēki nogādāti slimnīcā

"Pēdējo divu nedēļu laikā bijis liels saslimstības kāpums visā pasaulē kopumā un Eiropas Savienībā. Mazās valstis turas, savukārt lielās valstis uzrāda pieaugumu no 10 līdz 20% katru dienu. Samazinās sociālā distancēšanās, un infekcija turpina izplatīties – bioloģijas likumus vēl neviens nav atcēlis," paziņoja Latvijas Radio 4 ēterā Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs. Tomēr par robežu slēgšanu pagaidām netiek runāts, ir uzkrāta pieredze, un infekcijas izplatību izdodas kontrolēt. Latvijā situācija vispār ir stabila, tādēļ nepieciešamības pastiprināt pasākumus, pēc Perevoščikova sacītā, šobrīd nav.

Uz svarīgu aspektu norādīja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedriskās veselības un epidemioloģijas nodaļas vadītājs profesors Ģirts Briģis. Pēc viņa sacītā, kamēr inficēšanās gadījumi tiek izsekoti, nepieciešamības pastiprināt drošības pasākumus Latvijā nav.

"Ierobežojumu ieviešana ir atkarīga no konkrētās situācijas mūsu valstī. Tas, ka citās valstīs ir (saslimušo skaita – red.) pieaugums, – tas, protams, ir riska faktors arī Latvijai. Taču mums vispirms ir jāvadās pēc saslimstības līmeņa mūsu valstī.

Iespējams, izšķirošais faktors pat nav saslimušo statistika, bet gan iespēja tos izsekot. Visbīstamākais scenārijs – ja vīruss sāks izplatīties, bet iespēju noteikt inficēšanās avotus nebūs. Šādā situācijā, protams, būs jāvēršas pie striktākiem ierobežošanas pasākumiem," viņš teica.

Netiecas dramatizēt situāciju Latvijā arī Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Situācijas ar Covid-19 dēļ Lietuva aizliedza iebraukšanu desmit valstu iedzīvotājiem

"Protams, mums ir jārēķinās ar starptautisko situāciju un saslimstības pieaugumu praktiski visās mums tuvās Eiropas valstīs. Iespējams, tieši tagad mēs nesāksim ieviest kaut kādus skarbus ierobežojošos pasākumus, taču mēs ļoti stingri un rūpīgi sekosim līdzi situācijai un turpināsim testēšanas. Tāpat ir ļoti svarīgi, lai sabiedrība apzinās riskus. Sevišķi, dodoties kaut kur ārpus Latvijas," pateica viņa.

Iepriekš ziņots, ka aizritējušajā diennaktī ir veikti 687 Covid-19 testi, atklāti trīs jauni saslimšanas gadījumi. Visi inficētie ir citu inficēto kontaktpersonas.

Kopumā kopš pandēmijas sākuma Latvijā ir veikti 201 997 Covid-19 testi, atklāti 1246 inficētie. Pašlaik izveseļojušies 1052 cilvēki, miruši 32.

Pēdējo 24 stundu laikā slimnīcā nonākuši divi cilvēki ar Covid-19. Kopumā slimnīcās ārstējas seši cilvēki, visiem ir vidēji smaga slimības gaita.

Ziņu lente
0