Latvijā uzstādīja stabu uz Eiropas galvenā svētceļojuma ceļa

© Sputnik / Sergey MelkonovПограничный столб на границе между Латвией и Эстонией
Пограничный столб на границе между Латвией и Эстонией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aiziet līdz vienai no galvenajām katoļu pasaules svētnīcām var arī no Latvijas, orientējoties pēc stabiem ar dzelteniem gliemežvākiem.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Svētdien Valkā, uz Igaunijas un Latvijas robežas svinīgi atklāja Svētā Jēkaba ceļa robežstabiņu, vēsta Latvijas Radio.

Svētceļojuma ceļš pie iespējamās apustuļa Jēkaba kapa Spānijas pilsētā Santjago de Kompostela, kura galvenā daļa iet caur Ziemeļu Spāniju, ir viena no galvenajām katoļu baznīcas svētnīcām un kopš 1993. gada iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma pieminekļu sarakstā.

Svētā Jēkaba katedrāle atrodas aptuveni 3500 kilometru attālumā no Rīgas, ceļš pie tās ir apzīmēts ar speciāliem stabiem, kuri ir izrotāti ar stilizētiem gliemežvākiem – svētceļojuma simboliem.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Dina Preisa (@dinapreisa)

Pašlaik ir apzīmēts ceļš no Rīgas līdz Lietuvas pierobežas pilsētai Žagare, svētceļnieki zina, kur var pārnakšņot. Tagad sākas darbs pie Vidzemes ceļa daļas. Latvijas posma garums sastādīs 300 km.

Latvijā ceļu apzīmē brīvprātīgie, vairums no kuriem kādreiz izgājuši Santjago ceļa posmu ārzemēs. Interese par projektu ir liela – sevišķi aktīvi ir ārzemju svētceļnieki.

"Mēs visi, kas piedalāmies šajā ceļa veidošanā, mēs visi esam gājuši Camino ceļus pa Spāniju, pa Portugāli, pa citām zemēm. Un toreiz mēs nevarējām iedomāties, ka kādreiz Svētā Jēkaba ceļš vīsies arī cauri Latvijai. Bet izrādās, ka 1987. gadā, kad Santjago ceļa maršruts tika iekļauts Eiropas pasaules kultūras ceļu programmā, jau tolaik, pastāvot Padomju Savienībai, kartē bija iezīmēts, ka Svētā Jēkaba ceļš virzīsies arī cauri Baltijas valstīm.

Un tagad mēs to veidojam! Tagad mums būs tā iespēja katram, katrai Baltijas valstij parādīt arī savu zemi pasaulei no cita skatupunkta, nu tā pa īstam: ejot kājām. Un tas ir baigi forši!" pastāstīja Latvijas Radio Zaiga Ābele, viena no projekta dalībniecēm.

Ziņu lente
0