Otrais vilnis, tikai ne Covid: "Citadele" slēdz kontus Latvijas kravu pārvadātājiem

© Sputnik / Виктор ТолочкоФуры на пункте пропуска "Каменный Лог"
Фуры на пункте пропуска Каменный Лог - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Banka "Citadele" ar amerikāņu dalību slēgusi kontus vairākiem Latvijas uzņēmumiem – kravu pārvadātājiem. "Latvijas auto" plāno vērsties FKTK.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Starptautisko kravu pārvadājumu nozarē strādājošās Latvijas kompānijas sūdzas par to, ka kārtējā Latvijas banka sākusi bez iemeslu skaidrojuma slēgt to kontus. Nozares organizācija gatavo sūdzību Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), vēsta LTV7.

Pērn kravu pārvadātāji no Latvijas jau saskārās ar līdzīgu situāciju – toreiz bankas "Swedbank" un SEB saka slēgt kontus, pamatojot lēmumu ar to, ka veicamie darījumi ar partneriem no austrumiem neesot pārskatāmi. Piemēram, pārvadātājam A ir attiecības ar firmu B, bet pārvadājumus apmaksā kompānija C, parasti – no ārzonas.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Ir nauda – atskaities: banka iesaldēja līdzekļus par pārdoto automobili

Pārvadātāji pārgāja uz banku "Citadele", taču tagad kontus sākusi slēgt arī tā.

"No mums zināmajiem gadījumiem iepriekšējā kampaņa skāra apmēram 40-50 kompānijas. Tagad mums jau ir sūdzības no vairāk nekā desmit uzņēmumiem," pastāstīja asociācijas "Latvijas auto" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Poceluiko.

"Tagad redzu, ka atkal nāk otrais vilnis – ne Covid-19, bet gan banku sektorā. "Latvijas auto" locekļi sākuši sūdzēties, ka atkal nāk jautajumi no bankām. Tomēr jautājumi ir normāla lieta. Taču viņi atbild, un viņiem bez skaidrojuma slēdz kontus," piebilda asociācijas valdes loceklis Aleksandrs Čerkasovs.

Viņš atzīmēja, ka norēķinu prakse, kas kļuvusi par klupšanas akmeni iepriekš, tagad ir gandrīz likvidēta. Kāds ir bankas jauno pretenziju iemesls, nav saprotams.

"Varu teikt, ka pārsvarā visi pārvadātāji laboja kļūdas. Patiešām, tiem, kas strādā austrumu tirgū, tāda situācija bija. Mēs to pilnībā likvidējām, aprunājāmies ar kravu sūtītājiem un saņēmējiem," norādīja Čerkasovs.

Banka "Citadele" noliedz, ka piedalītos jebkādā kampaņā pret pārvadātājiem no Latvijas. Banka apgalvo, ka ikviens konta slēgšanas gadījums tiekot izskatīts individuāli, un pārsvarā klientam ir zināms konta slēgšanas patiesais iemesls.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
"Apvaino godprātīgu Latvijas pilsoni": ārste šokēta par bankas lēmumu bloķēt karti

"Sarunās ar bankām bieži izskan, ka tām vienkāršāk ir zaudēt klientu, nekā zaudēt licenci," savukārt atgādināja Poceluiko.

Tagad asociācijas "Latvijas auto" pārstāvji apkopo informāciju un plāno iesniegt sūdzību FKTK.

"Kā kontroles organizācija mēs varam pieprasīt bankas skaidrojumu par to, kāpēc nav atvērts konts vai pārtrauktas attiecības ar uzņēmumu, lai izprastu iemeslus. Būs iespējams tikt skaidrībā sīkāk. Vai bija neatrisināti jautājumi? Vai bankai sniegta visa informācija? Varbūt vajag saskaņot iekšējās kontroles problēmas? Runājot par biznesu ar to pašu Krieviju: tur pašlaik ir spēkā starptautiskās sankcijas, arī tādēļ pastāv zināms risks," paskaidroja FKTK pārstāvis Kristaps Markovskis.

Pārvadātāji stāsta, ka pašreizējā situācija ar bankām ir kā nazis mugurā, jo nozarē vērojama būtiska lejupslīde koronavīrusa epidēmijas dēļ. Tāpat nesen pieņemta Mobilitātes paete, kas būtiski palielina nozares dalībnieku izdevumus.

Ziņu lente
0