Latvijā var tikt ierobežots alkohola pārdošanas laiks

© Foto : pixabayРаспитие спиртных напитков
Распитие спиртных напитков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar PVO datiem, Latvijā ir visaugstākie mirstības rādītāji Eiropā alkohola lietošanas dēļ – šī iemesla dēļ katru gadu mirst apmēram 450 cilvēku.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Alkohola patēriņš Latvijā sastāda 11 litrus uz vienu pieaugušo iedzīvotāju, un valdība kopā ar Veselības ministriju tuvāko divu gadu laikā plāno samazināt to aptuveni par litru. Viens no piedāvājumiem paredz alkohola pārdošanas laika samazināšanu, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Saskaņā ar izdevuma datiem, alkoholisko dzērienu pārdošanas laiks var tikt ierobežots gan darbdienās, gan brīvdienās. Šādu lēmumu 2017. gadā pieņēma Lietuva, kur alkoholu darbdienās pārdot līdz plkst. 20:00, savukārt svētdienās – tika līdz plkst. 15:00.

Продажа алкоголя - Sputnik Latvija
"Latvijas Pasts" saņēmis beztermiņa licenci alkoholisko dzērienu tirdzniecībai

Tāpat tiek izskatīta iespēja aizliegt pārdot dzērienus, kuros spirta saturs pārsniedz 22%, plastmasas tarā zem 0,2 litriem.

Plāna galvenais mērķis, kuru grasās pieņemt valdība, ir samazināt alkohola patēriņu un mirstību no slimībām, kuras tas izraisa. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, Latvijā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju (11,1 litrs) pārsniedz ES vidējo rādītāju, taču tas ir zemāks, nekā Lietuvā (13,8 litri) un Igaunijā (15,8 litri).

Iepriekš Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicināja ierēdņus ātrāk celt alkohola akcīzes nodokli.

Alkohols ir viens no galvenajiem mirstības un invaliditāte iemesliem pasaulē. Saskaņā ar PVO datiem, Latvijā ir augstākie mirstības rādītāji Eiropā alkohola lietošanas dēļ – šī iemesla dēļ katru gadu mirst aptuveni 450 cilvēku.

Ziņu lente
0