Aizgāja no pēcpadomju tirgiem, pārdzīvoja ārkārtējo situāciju: kas notiek zivju pārstrādē

© Sputnik / Тимур СеливановЯнис Энделе, директор по маркетингу Karavela
Янис Энделе, директор по маркетингу Karavela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zivju pārstrādātāji gandrīz nesāpīgi pārdzīvoja ārkārtējās situācijas režīmu, kurš tika ieviests Covid-19 dēļ, šobrīd pārdošanas apjomi pat uzrāda kāpumu.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Covid-19 krīze nav radījusi būtisku ietekmi uz Latvijas zivju pārstrādes nozari – neskatoties uz to, ka pārdošanas apjomi pēc ārkārtējās situācijas režīma izsludināšanas īslaicīgi samazinājās, šobrīd pieprasījums atkal pārsniedz piedāvājumu, paziņoja zivju konservu ražotāja "Karavela" mārketinga direktors Jānis Endele, vēsta Baltic Course.

Endele paziņoja, ka pēc lokālajām krīzēm nozarē un Krievijas embargo 2015. gadā, kā arī valūtas devalvācijas pēcpadomju tirgos no nozares aizgāja vājās kompānijas. Izdzīvot spēja tikai tās, kurām izdevās atrast jaunus partnerus ārzemēs un pārorientēt tradicionālo bijušo PSRS valstu tirgu pārdošanas. Patlaban aptuveni 80% saražotās produkcijas nozare realizē rietumvalstu tirgos, savukārt pārējos 20% - tradicionālajos tirgos, pastāstīja Endele.

Производство шпрот на предприятии Brīvais vilnis - Sputnik Latvija
Bīstami konservi: PVD lūdz veikalus izņemt no tirdzniecības noteikta kombināta produkciju

Tai pat laikā viņš atzīmēja, ka tuvāko mēnešu laikā zivju ražošanas nozare, visticamāk, joprojām saskarsies ar darbaspēka trūkumu. Ja vasarā zivju pārstrādes uzņēmumi bieži slēdz cehus remontdarbu veikšanai un laiž darbiniekus atvaļinājumos, tad rudenī darbaspēka nepieciešamība kļūs aktuālāka.

Pēc Endeles sacītā, grūti prognozēt potenciālā otrā pandēmijas viļņa ietekmi uz zivju rūpniecību. "Dzīve parādīja, ka bizness nemēdz būt ar 100% drošību. Arī esamība Rietumu valstu tirgos vēl negarantē drošību," uzsvēra viņš, atzīmējot, ka pagaidām situācija nozarei ir samērā labvēlīga: ir pasūtījumi, un nozares uzņēmēji ir noskaņoti darbam.

SIA "Karavela" ir vienīgais Latvijas uzņēmums, kuram "Rosseļhoznadzor" atļāva atjaunot šprotu piegādes Krievijai. Aizliegums bija spēkā no 2015. gada jūnija sistemātisku pārkāpumu dēļ, kurus iestāde atklāja inspekcijas laikā, kā arī sakarā ar kancerogēnās vielas benzopirēna klātbūtni produkcijā.

Ziņu lente
0