Skolēniem un studentiem jaunajā mācību gadā būs jāievēro jauni kārtības noteikumi

© Unsplash / Kevin GrieveДевушка с ноутбуком
Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairs nav aiz kalniem jaunā mācību gada sākums, un Latvijas varasiestādēm jāizdomā, kā skolēni un studenti mācīsies vēl nebeigušās pandēmijas apstākļos, kaut kas jau ir izlemts.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija paziņoja, ka neplāno noteikt konkrētu saslimstības rādītāju, pie kura būs jāpāriet pie daļēji attālinātām mācībām vai pilnībā pie tālmācībām. Šo jautājumu grasās atstāt pašvaldību pārziņā. Attiecīgajam valdības noteikumu projektam par mācību procesa kārtību jāstājas spēkā 1. augustā, raksta Bb.lv.

Izglītības un zinātnes ministrija "pašlikvidējās"

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, kā arī Latvijas Pašvaldību savienība vēlējās, lai kritiskais saslimstības līmenis tiktu noteikts nacionālā līmenī, taču Izglītības uz zinātnes ministrija nolēma izvairīties no šādas atbildības.

Публицист Мирослав Борисович Митрофанов - Sputnik Latvija
Valdībai ir izdevīgi turēt skolēnus mājās: kāpēc LKS iebilst pret tālmācībām

Tāpat Izglītības un zinātnes ministrija negrasās noteikt obligāto divu metru distances ievērošanu skolās un augstskolā. Noteikumu projektā ir teikts tikai tas, ka distance ir jānodrošina, tikai ja to ir iespējams izdarīt. Tiesa, speciālām internātskolām noteikta cita kārtība – tur būs obligāti individuālie aizsarglīdzekļi un distance.

Tāpat izglītības ierēdņi vēlas noteikt, ka pret mācību procesu netiks pielietoti cilvēku pulcēšanās ierobežojumi, izņemot atsevišķus izņēmuma gadījumus.

Arī attiecībā uz augstskolām piedāvāts noteikt, ka augstskola pati lemj, kādā apjomā mācības ir jāīsteno klātienē un kādā – attālināti. Tāpat augstskolām būs jānodrošina ārzemju studentiem pašizolācijas iespējas pēc ierašanās Latvijā.

Rīcības plāns epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās gadījumam skolai ir jāizstrādā sadarbībā ar savu dibinātāju – pašvaldību. Tāpat skolās ir jāskaidro un jāpraktizē personīgā higiēna, ieteicams ieviest tīrīšanas un telpu vēdināšanas algoritmu un jāziņo Slimību profilakses un kontroles centram par personām, kuras atgriezušās no ārzemēm.

Aizdomīgos pakļaus izolācijai

Tāpat tiks noteikts, ka, ja skolēnam skolā parādīsies akūtas elpceļu infekcijas simptomi, viņš būs jāizolē atsevišķā telpā un, ja to prasa vecums, jānodrošina pieaugušā klātbūtne.

Учебный кабинет - Sputnik Latvija
No augusta Latvijā stāsies spēkā jaunie uzvedības noteikumi skolās

Tāpat skolai šādā gadījumā ir jāsazinās ar bērna vecākiem vai viņa likumīgajiem pārstāvjiem, lai viņi nekavējoties nogādā viņu mājās. Atgriezties skolā bērns varēs tikai pēc ārsta atļaujas saņemšanas.

Ja ARVI simptomi konstatēti diviem vai vairāk audzēkņiem, skolai arī ir jāizolē viņi, jāsazinās ar vecākiem un jāsniedz informācija Slimību profilakses un kontroles centram.

Ja slimības pazīmes parādās mācību iestādes darbiniekam, viņam ir jāpārtrauc darba pienākumu veikšana un jādodas mājās, kā arī jāsazinās ar ģimenes ārstu, savukārt mācību iestādes atbildīgajai personai būs jāsazinās ar SPKC.

Veselības pārbaudes katru dienu

Īpaši noteikumi tiks ieviesti speciālām mācību iestādēm. To darbiniekiem katru dienu būs rūpīgi jāpārbauda bērnu stāvoklis, mērot viņiem temperatūru un elpošanas ritmu.

Tāpat speciālajām iestādēm ir jāierobežo darbinieku skaits un kadru plūsma. Ceram, ka šiem mērķiem viņiem tiks piešķirta nauda, nevis visu problēmu risināšana tiks uzvelta pašām mācību iestādēm.

В учебном кабинете - Sputnik Latvija
Šuplinska dedzina ar napalmu: Rīgas skolas direktore par IZM trikiem ar tālmācību

Izglītības un zinātnes ministrija vēlas noteikt arī to, ka speciālā skola pieņem un atdot bērnus viņu vecākiem pie ieejas vai tās ārpustelpās, lai mazinātu cilvēku pulcēšanās risku.

Skolām būs jāorganizē ēdināšana, nodarbības, pastaigas, spēles un citus pasākumus nelielās grupās līdz 10 bērniem. Tāpat iespēju robežās būs jāsamazina koplietošanas telpu skaits.

Speciālajām skolām būs arī jāseko līdzi tam, cik labi un bieži bērni mazgā vai dezinficē rokas, un jānodrošina mitro salvešu pieejamība.

Lūk tādus bargus noteikumus paredz mācību procesa projekts jaunajā mācību gadā, kuru sastādījusi Izglītības un zinātnes ministrija.

Ziņu lente
0