Demogrāfs: tāda ir dzīve – mēs novecojam

© Sputnik / Sergey MelkonovПожилой человек бежит по парку
Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo divdesmit gadu laikā Latvijas iedzīvotāji ir novecojuši par četriem gadiem, neskatoties uz jauno reemigrantu pieplūdumu.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Lielākā daļa Latvijā iebraucošo ir gados jauni cilvēki, tomēr iedzīvotāju vidējais vecums pieaug, radio Baltkom ēterā pastāstīja Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes dekāne, profesore, migrācijas pētniece Zaiga Krišjāne.

"Pagājušajā gadā Latvijā ieradās 11,2 tūkstoši cilvēku. Viņu vidū 42% bija reemigranti. Tie ir cilvēki, kuri dzīvojuši Latvijā agrāk. Demogrāfiem pievilcīgākais vecums ir 25-34 gadi. Starp tiem, kuri atgriezušies Latvijā, šī vecuma cilvēki sastāda 25%. Nākamie pēc statistikas ir cilvēki vecumā līdz 14%, viņu ir 20%. Tā ir jauniešu atgriešanās, kuri iespējams, dzimuši ārzemēs, tomēr atgriezušies Latvijā," viņa pastāstīja.

Taču, pēc viņas vārdiem, Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums ar katru gadu pieaug – 20 gadu laikā iedzīvotāji novecojuši vairāk nekā par 4 gadiem.

Молодая женщина с коляской в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Demogrāfs: pandēmija vedīs pie tālāka dzimstības krituma Latvijā

"Gribam to vai negribam, taču dzīve ir tāda, ka mēs novecojam. Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums ir pieaudzis, mēs pakāpeniski kļūstam aizvien pieaugušāki. Piemēram, 2000. gadā vidējais vecums mums bija 38,3 gadi, bet tagad – 42,7 gadi," teica demogrāfe.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šī gada pirmo sešu mēnešu laikā mirušo skaits par 5 168 pārsniedza jaundzimušo skaitu, jūnijā šī starpība sastādīja 786 cilvēkus.

Saskaņā ar Eurostat datiem, 2019. gadā Bulgārijā un Latvijā fiksēts lielākā iedzīvotāju skaita lejupslīde ES valstu vidū.

Ziņu lente
0