"Gatavojamies karam?": iedzīvotāji saņēmuši Aizsardzības ministrijas bukletus

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр обороны Латвии Артис Пабрикс
Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāji sākuši saņemt Aizsardzības ministrijas informatīvos bukletus "Kā rīkoties krīzes gadījumā". Pasākums ir plašs, jo rit caur nodokļu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Pār iedzīvotājiem caur Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) birst vēstules ar bukletu, kas sīki stāsta, kā noturēties pirmās 72 stundas krīzes situācijas gadījumā.

Parasti šī sistēma tiek lietota dažādu deklarāciju iesniegšanai un saziņai ar nodokļu iestādēm. Tā pati par sevi nav īpaši patīkama procedūra. Tāpēc, saņemot ziņas par vēstulēm, kas gaida sistēmā, cilvēki mazliet satraucās.

Taču arī pēc vēstules izlasīšanas, kam ar nodokļiem nebija nekāda sakara, satraukums nepagaisa, tikai vairojās – bukleti stāstīja, kā gatavoties krīzes situācijai.

Pie tam AM parūpējusies arī par valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem: skaistie informatīvie bukleti laisti klajā latviešu, krievu un angļu valodās.

Tomēr "dubulto efektu" cilvēki nav īpaši augstu novērtējuši – daži ziņas saņēmuši ļoti vēlā stundā.

Brīdinājums pirms naktsmiera

Piemēram, Anna pastāstīja savā lapā Facebook, ka saņēmusi VID vēstuli desmitos vakarā un bija ārkārtīgi apmulsusi. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pirms gulētiešanas viņai atklāja, ka 2016. gadā Latvijā sāka veidot visaptverošas valsts aizsardzības sistēma, kuras mērķis ir iesaistīt visu sabiedrību krīzes plānošanā un pārvaldē.

Šim mērķim kalpo buklets "Kā rīkoties krīzes gadījumā", un tajā stāstīts, kā pilsoņiem jāparūpējas par sevi pirmajās 72 stundās pēc krīzes, kamēr netiks iesaistīti atbildīgie dienesti.

A.Pabrika vēstulē ministrs atzīmē, ka pēdējo gadu notikumi "likuši mums saprast, ka arī mūsdienās, pavisam negaidīti, var pienākt brīdis, kad ierastā dzīve apgriežas kājām gaisā: var pazust vitāli svarīgi pakalpojumi – siltums, elektrība, ūdens, sakari un citi, bez kuriem nav iedomājama mūsu ikdiena".

"Tieši tādēļ vēršos pie Jums, jo šī brīža situācija arī man ir likusi kardināli mainīt sākotnējos plānus. Esmu izlēmis nodot Jūsu rīcībā vērtīgu materiālu – "Kā rīkoties krīzes gadījumā". Lai arī iecere izdot šādu bukletu drukātā veidā bija plānota tikai rudenī, domāju, pašreizējie apstākļi un ekonomiskā situācija liek mums pieņemt ātrus un nestandarta risinājumus. Šoreiz – izvēloties elektronisko komunikāciju ar Jums, lai dalītos ar informāciju, kas var būt noderīga Jums un Jūsu ģimenēm jau tagad," skaidro aizsardzības ministrs.

Vajag apgūt budžetu, un vēlēšanas tuvojas

Citi sociālo tīklu lasītāji AM ziņu uztvēra bez īpaša entuziasma un nolēma, ka tas ir jauns veids, kā attaisnot aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP.

"Vai tikai es saspringstu ik reizi, kad runa ir par karadarbību valstī, kur pēc tām pat neož? Kāda velna pēc vajadzīgs šis buklets?!" komentāros sašutusi vaicāja Lolita.

"Vajag taču budžetu apgūt. Un pie viena atbērt sev cepumus pie tējas. To cepumu izmērs ir tumsas klāts noslēpums," viņai atbildēja Vita.

"Kas tas? Atsūtīja uz manu personīgo EDS, vai karam gatavojamies?" painteresējās Facebook Aleksejs.

Daži pajokoja, ka autors, šķiet, vinnējis "kara loteriju" vai nejauši pieteicies brīvprātīgajos, bet citi apstiprināja, ka jau saņēmuši tādas vēstules un bijuši ļoti pārsteigti.

Kāds Facebook lietotājs saņēmis AM "laimes vēstuli" gandrīz pusnaktī.

Atgādināsim, ka A.Pabriks jau sen skaidro situāciju iedzīvotājiem. Liels entuziasms nav saskatāms, tomēr AM regulāri skaidro, kā izturēties X stundā, cik ilgi katram jānoturas un kāpēc resors turpina satraukt cilvēkus.

Pērnā gada nogalē aizsardzības ministrs pat ierakstīja video, kurā demonstrēja, kā savācis savu "krīzes somu". Vispirms viņš pievērsa uzmanību dokumentiem un naudai – pasei, ko vēlams ielikt polietilēna maisiņā, kā arī skaidrajai naudai nelielas vērtības banknotēs.

Pabrika krīzes somā būs arī radioaparāts ar baterijām, zeķes, džemperis, silts svīteris un veļa, ko politiķis gan skatītājiem nenodemonstrēja. Sarakstā iekļuvis arī lukturītis, higiēnas līdzekļi – zobu pasta un suka, zāles, lādētājs un mobilais tālrunis.

Kad ministrs krīt panikā

AM bukletam pievērsa uzmanību arī Saeimas neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko un pat uzslavēja par plānu, kas skaidro, kā rīkoties krīzes situācijās.

"Ļoti labi, ja ir plāns ārkārtas situācijām. Labi, ja tu tam esi gatavs. Labi, ka valdība beidzot uzrakstījusi, kā rīkoties, ja mūsu valsti pēkšņi skars nelaime. Aizsardzības ministrija plānoja to paveikt jau kopš 12. Saeimas laikiem.

Slikti, ka tāda informacija par bukletiem tiek saņemta tādā veidā – cilvēki saņem ziņu no VID EDS ar Pabrika pavadvēstuli, kurā viņš stāsta, ka bukleta sagatavošana bija ieplānota rudenī un, ņemot vērā to neprātu, kas tagad notiek līdzās un pie mums (karš, pandēmija, ekonomiskā krīze), pienācis laiks vākt kopā mugursomu," raksta deputāte.

Īpašu iespaidu uz viņu atstāja aizsardzības ministra vēstules trešā rindkopa:

"Tieši tādēļ vēršos pie Jums, jo šī brīža situācija arī man ir likusi kardināli mainīt sākotnējos plānus. Esmu izlēmis nodot Jūsu rīcībā vērtīgu materiālu – "Kā rīkoties krīzes gadījumā". Lai arī iecere izdot šādu bukletu drukātā veidā bija plānota tikai rudenī, domāju, pašreizējie apstākļi un ekonomiskā situācija liek mums pieņemt ātrus un nestandarta risinājumus. Šoreiz – izvēloties elektronisko komunikāciju ar Jums, lai dalītos ar informāciju, kas var būt noderīga Jums un Jūsu ģimenēm jau tagad."

Stepaņenko nožēloja, ka ministram nav ienācis prātā vienkārši nosūtīt preses paziņojumus medijiem vai novērtēt, kā vēstuli uztver Covid-19 ziņu nomocītie iedzīvotāji.

"Kāpēc ministrs nolēma publicēt bukletu tagad, izsūtot to VID sistēmā?" viņa jautāja un izteica dažus pieņēmumus.

"Vai nu vajag tā biedēt cilvēkus, jo M.Staķis, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs ir labs mēra posteņa kandidāts, vai ballītē, kur dala Covid naudu, jāsameklē budžeta līdzekļi vēl kādam projektam?

Te ir bukleti, ko jau sen vajadzēja sagatavot kā jebkurā normālā, sevi cienošā valstī vienlaikus ar nepieciešamajām rezervēm. Tikai vajag normāli pasniegt tos iedzīvotājiem, lai cilvēki neskrien pēc sirdszālēm," konstatēja Stepaņenko.

Ziņu lente
0