Demogrāfs: pandēmija vedīs pie tālāka dzimstības krituma Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovМолодая женщина с коляской в Даугавпилсе
Молодая женщина с коляской в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa dēļ depopulācija Latvijā tikai paātrināsies, bet politiķi joprojām nevelta pietiekami daudz uzmanības ģimeņu atbalstīšanai, uzskata demogrāfs Ilmārs Mežs.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Koronavīrusa infekcijas izplatības dēļ dzimstība Latvijā un Eiropā kritīsies vēl spēcīgāk, tādēļ nākotnes dati neiedveš optimismu, paziņoja telekanālam TV3 demogrāfs Ilmārs Mežs.

Pērn dzimstība Latvijā sasniedza rekordzemu līmeni, taču tagad, saskaņā ar Meža prognozēm, šis rādītājs var pasliktināties vēl vairāk. Par iemeslu tam kļūs ne vien pandēmija, bet arī trūkumi valsts politikā.

"Man ir bail gaidīt jaunākos datus, it sevišķi par to, cik daudz Latvija no 2018. gada iegulda demogrāfiskās situācijas uzlabošanā. Latvijā ir daudz dokumentu par demogrāfiju, taču tikai valsts budžets ir tas, kas parāda, vai valsts politikas prioritātes būs ar kādu segumu. Un tur var redzēt, ka demogrāfijas uzlabošanas jautājumiem uzmanība ir arvien mazāka," paziņoja Mežs.

Viņaprāt, Latvija demogrāfijas jomā rīkojas netālredzīgi, jo valstī nav nevienas augstākā līmeņa amatpersonas, kura atbildētu par ģimenes jautājumiem, atbalstu jaunajām ģimenēm un bērniem.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Aizbraucis katrs piektais: kā Latvija zaudējusi cilvēkus kopš iestāšanās ES

"Piemēram, Igaunija šo problēmu laboja un atjaunoja ģimenes lietu ministra amatu, jo tik nozīmēta persona, kura nesa atbildību par tik svarīgiem jautājumiem kā demogrāfija un tās uzlabošana," sacīja Mežs.

Igaunija iegulda šajā jomā divas reizes vairāk, un rezultātā depopulācija tur ir vairākas reizes mazāka, nekā Latvijā.

Vēl gada sākumā demogrāfs prognozēja tālāku dzimstības rādītāju pasliktināšanos, ja nebūs novērsti galvenie šķēršļi, kuri bremzē jaunu ģimeņu veidošanos, kā arī apgrūtina dzīvi vientuļajiem vecākiem un daudzbērnu pāriem. Viņš uzskata, ka pirmām kārtām politiķiem ir jāaizdomājas par nodokļu atvieglojumiem jaunajiem vecākiem, par pabalstu sistēmas pilnveidošanu un bērnudārzu pieejamības veicināšanu, sevišķi galvaspilsētā.

Ziņu lente
0