"Tā mirst": kāpēc Tērbatas ielu pārveido gājēju ielā

© Sputnik / Sergey MelkonovНа один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной.
На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas varasiestādes vēlas saprast, cik lielā mērā vienas vai vairāku centrālo ielu pārvēršana gājēju ielās ir pilsētai izdevīga.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītāja vietnieks Artis Lapiņš izskaidroja radio Baltkom ēterā īslaicīgo transporta kustības slēgšanu Tērbatas ielā.

No 15. jūlija līdz 16. augustam Tērbatas ielā plānots slēgt transporta kustību, pārvēršot to gājēju un tirdzniecības teritorijā, kā arī kultūras pasākumu norises vietā.

Pēc Lapiņa sacītā, jautājumi par gājēju ielu Rīgas centrā ilgst daudzus gadus, taču lēmumu var pieņemt tikai pēc mašīnu satiksmes slēgšanas kādā no ielām. Viņš uzskata, ka īslaicīga Tērbatas ielas pārveidošana gājēju ielā ļaus saprast, vai pilsētai tas ir vajadzīgs.

Улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Burovs: Vecrīgā vēl vairāk ir jāpaplašina gājēju zona

"Mēs redzam tajā iespēju padarīt vidi par kafejnīcām un vietējiem tirgotājiem pieejamu. Par to tiek runāts jau 20 gadus, taču te ir jāsaprot praksē – vai šo ielu var padarīt ērtāku. Pēc datu analīzes būs skaidra ietekme uz vietējiem iedzīvotājiem, vai pastāv perspektīva. Pēc tam analizēsim datus, savukārt nākamgad jau varēs atkārtot šo akciju, izskatīt kā pastāvīgu variantu, vai arī neko nedarīt. Tas arī ir variants," paskaidroja Lapiņš.

Tērbatas ielas pārveidošana gājēju teritorijā padarīs ielu ērtāku un atrisinās daudzas problēmas, pastāstīja sabiedriskās organizācijas "Pilsēta cilvēkiem" vadītājs Māris Jonovs radio Baltkom ēterā.

"Ģeogrāfiski tā ir pareiza izvēle, kartē tā ir vislabākajā vietā. Tā ir daudz klusāka, nekā Brīvības iela, tā ir mierīgāka, nekā Krišjāņa Barona iela, taču pēdējos gadu desmitus tā pamazām mirst, jo par to neviens nerūpējas," sacīja viņš.

Jonovs pauda cerību, ka pēc mēneša ar dažādiem pasākumiem uz ielas var parādīties daži pilsētvides elementi.

"Ļoti sliktā stāvoklī ir ietves – pakāpieni, bedres. Taču eksperimenta laikā mēs beidzot redzam problēmas, kuras pirms tam nemanījām. Skaidrs, ka trūkst elektrības pieslēguma, nepietiek solu, trūkst atkritumu urnu. Dažas problēmas šobrīd tiek risinātas šajā pasākumā. Ceru, ka kaut kas no tā paliks uz visiem laikiem," sacīja viņš.

Ziņu lente
0