Trīs atkritumu grozi ir par maz: Latvijas iedzīvotājiem nāksies vairāk šķirot atkritumus

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varasiestādes sola Latvijas iedzīvotājiem tālāku nešķiroto atkritumu izvešanas tarifu kāpumu un cer, ka cilvēki arvien vairāk apzināsies šādas pieejas nepieciešamību.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādā Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.-2028. gadam. Iestādes valsts sekretāra vietniece Alda Ozola Dienas Bizness intervijā pastāstīja, ka plānam ir ievērojami jāizmaina attieksme pret sadzīves atkritumiem, jāpalielina to šķirošanas un pārstrādes apjomi, tā, lai pēc iespējas mazāk atkritumu nonāk poligonos.

Orientieris ir Eiropas Savienības nospraustie mērķi.

"Viens no svarīgākajiem mērķiem – līdz 2035. gadam glabāt poligonos maksimums 10% no saražotajiem sadzīves atkritumiem un pārstrādāt vismaz 65% savākto atkritumu," paskaidroja Ozola.

Šāda pieeja prasīs ievērojamas izmaiņas iedzīvotāju attieksmē.

"Katrā virtuvē sadzīves atkritumi būs jāšķiro nevis trīs grozos – stikls, metāls, papīrs, bet vēl būs atsevišķi jāliek bioloģiski noārdāmie atkritumi – ēdiena paliekas. Maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu turpinās pieaugt," uzsvēra ministrijas pārstāve.

Pēc viņas sacītā, varasiestādes gaida, ka iedzīvotāji labāk apzināsies atkritumu šķirošanas nepieciešamību. Šajā sakarā svarīgi ir arī skaidrot, kas notiek ar šiem atkritumiem, kā no šiem materiāliem tiek ražotas jaunas preces, saglabājot dabas resursus un samazinot apkārtējās vides piesārņojumu.

Ozola neizslēdz, ka Latvijā ar laiku var aizliegt izmantot bioloģiski nenoārdāmus plastmasas maisus un iepakojumus.

Мусор - Sputnik Latvija
Nosaucies par Eiropu, tad ir jāatbilst: cik rīdziniekiem nāksies piemaksāt par atkritumiem

"Tā kā viena no pasaules mēroga problēmām ir piesārņojums ar plastmasu, šāds risinājums agri vai vēlu kļūs par realitāti," paziņoja viņa.

Pēc Ozolas sacītā, ministrija plāno apspriest šo jautājumu ar lielveikaliem, taču te rodas jautājums par to, cik ātri būs jānoārdās šādiem maisiem – sešus vai divpadsmit mēnešus, un par šādu maisu un iepakojumu cenas ietekmi uz patērētāju izdevumiem.

Jebkurā gadījumā Ozola prognozē diskusijas ne tikai šajā, bet arī daudzos citos ar atkritumu apsaimniekošanu saistītos jautājumos.

Ziņu lente
0