Kultūras ministrs atteicās publiski apspriest koncertzāles ēku

© Twitter / Kultūras ministrijaМинистр культуры Латвии Наурис Пунтулис
Министр культуры Латвии Наурис Пунтулис  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Publikai slēgtā Pasaules tirdzniecības centra ēka kļūs par publiski pieejamu koncertzāli, tādēļ projekta publiskai apspriešanai nav nekādas jēgas, uzskata ministrs.

RĪGA, 3. jūlijs – Sputnik. Opozīcijas pieprasījums Saeimā attiecībā uz koncertzāles būvniecību Pasaules tirdzniecības centra vietā ir noraidīts, vēsta Latvijas Radio 4 Ziņu dienests.

Pieteikumu iesniedza deputāti Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) un Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa"). Viņi uzskata zemesgabalu zem daudzstāvu ēkas Elizabetes ielā 2 par nepamatotu un neloģisku izvēli. Tāpat viņiem liekas nepieļaujami tas, ka nebija projekta publiskās apspriešanas.

Управление Рижского порта - Sputnik Latvija
Ušakovs: ar tādu valdību Rīgas osta drīz tiks slēgta, var arī pārvaldi nojaukt

Taču kultūras ministrs Nauris Puntulis komisijas sēdē apgalvoja, ka ir konsultējies ar speciālistiem un Pasaules tirdzniecības centra (iepriekš – Latvijas Komunistiskās partijas CK) ēkas nojaukšana ir pamatota.

"Tas, ka koncertzāle Rīgai ir vajadzīga un tai ir jābūt Rīgas centrā, ir neapšaubāmi… To apstiprināja visi pētījumi: tikai tad tā var būt ekonomiski izdevīga un nest peļņu. Visi līdzšinējie pētījumi ir ņemti vērā. Visas 9 jūsu nosauktās vietas ir izpētītas, taču ēka Elizabetes ielā 2 guva visaugstākos rezultātus," paziņoja ministrs.

Pēc viņa sacītā, šis lēmums bija saskaņots ar arhitektiem un Nekustamo īpašumu aģentūru.

"Jūs tagad sakāt, ka 7 miljoni eiro maksā šī ēka un 3 miljonus izmaksās tās nojaukšana. Ēkas remontā nepieciešami 30 miljoni eiro. Es negribu saukt šo vārdu, bet jūs visi zināt, kā sauc ēkas, kuru remonts izmaksā dārgāk nekā to vērtība. Šī ir tieši šāda ēka.

Jā, Ekonomikas ministrija varētu to izmantot, taču jautājums ir, kādēļ divu gadu laikā tā arī netika izlemts, kā tā šo ēku izmantos savām vajadzībām? Faktiski šī ēka no 1. janvāra kļūs par lietošanai nederīgu, tas ir ugunsdrošības inspekcijas slēdziens," sacīja ministrs.

Обезьяна в скафандре в парке Кронвалда в Риге - Sputnik Latvija
"Katram latvietim pa koncertzālei": sociālie tīkli diskutē par CK ēkas nojaukšanu

Atzīmēsim, ka raidījums "Melu detektors" iepriekš apstrīdēja ministra nosaukto 30 miljonu eiro summu – runa ir par iespējamiem Ekonomikas ministrijas pārvākšanās izdevumiem uz šo ēku. Turklāt tika ņemtas vērā gan būvdarbu izmaksas, gan pārvākšanās un teritorijas labiekārtošanas izmaksas.

"Runa ir par to, ka ēka – šobrīd publikai slēgta – kļūs par publiski pieejamu vietu. Tādēļ es neredzu publiskās apspriešanas nepieciešamību. Mēs šobrīd runājam par to, lai koncertzālei atdotu zemesgabalu, kurš pašlaik ir labākais šim mērķim no valsts īpašumā esošajiem," nobeidza savu uzstāšanos ministrs.

Publisku projekta apspriešanu pieprasa arī arhitekts Pēteris Bajārs. Viņa izveidotā petīcija portālā Manabalss.lv ēkas aizsardzībai, kura ir spilgts modernisma arhitektūras piemērs, divu nedēļu laikā ir savākusi vairāk nekā 2000 balsu.

Ziņu lente
0