Rīdzinieks, kurš izglāba alžīriešu studentes, vērsies VDD rasistisko komentāru dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovОбщественный пляж на Кипсале
Общественный пляж на Кипсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drosmīgais atpūtnieks, kurš kopā ar glābējiem izvilka no ūdens slīkstošās sievietes, pastāstīja par incidentu un nepatīkamo pārsteigumu, ko sagādājuši komentāri pēc ziņas par incidentu.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Rīdzinieks Arnis Aspers, kurš Rīgas pludmalē izglāba no nāves divas studentes no Alžīras, vērsies pie žurnālistiem un Valsts drošības dienestā pēc virknes naidīgu rasistisko komentāru, kas parādījās diskusijā par ziņu internetā, vēsta TV3.

Вышка спасателя - Sputnik Latvija
Latvija ieņem pirmo vietu noslīkušo cilvēku skaita ziņā

Incidents notika 21. jūnijā Ķīpsalā. Divas sievietes no Alžīras, tērpušās atbilstoši savas kultūras prasībām, pludmalē pastaigājās gar krastu, jo peldēt neprata. Taču šajā peldvietā ir ļoti stāva nogāze, ātri kļūst dziļš.

"Un pēkšņi ieraudzīju, ka viņas pazūd zem ūdens, tā gaišākā vienreiz pacēlās augšup, noplātīja rokas un nedzirdēju, ka kliegtu, tad pazuda atkal," atminas Arnis.

Arnis metās glābt abas sievietes, piesteidzās arī glābēji, kuri izsauca neatliekamās palīdzības brigādi. Meiteni gaišā tērpā izdevās izvilkt no ūdens pirmo, taču tumšajā tērpušos sievieti Arnis ieraudzīja tikai ceturtajā niršanas reizē.

"Kad es ieniru, tas bija gandrīz, kā filmās rāda, viņa skatījās uz mani, bet ar mirušām acīm, es domāju, ka viņa mani neredzēja," stāsta Arnis.

Pateicoties glābēju un Arņa ātrajai reakcijai, abas sievietes ātri nokļuva mediķu gādībā, tagad viņas ir sveikas un veselas. Tomēr stāstam ir arī turpinājums, un tas diemžēl nav tik iepriecinošs.

Stāsts par brīnumaino izglābšanu nonāca vairākos interneta medijos. Raksti bija korekti, taču lasītāju komentāri Arni šokēja.

"Tie bija tik naidīgi, rasistiski, naidu kurinoši komentāri par šīm meitenēm, par mani, par viņu tautību," skaidroja Aspers.

Arnis patiesi ir sašutis par komentāriem. Viņš ziņoja mediju redakcijām un Valsts drošības dienestam. Komentāri tika dzēsti, tomēr neizpratne ir palikusi.

"Es esmu bijis gan Bali, gan Indonēzijā, un tie cilvēki pret mums izturas ar cieņu. Neko sliktu nevaru pateikt par arābiem vai musulmaņu ticīgajiem, viņi ir citi. Un tikai tāpēc, ka viņi ir savādāki, tāpēc vajag šādi … nu, nezinu," Arnis ir neizpratnē.

Valsts drošības dienests apstiprinājis, ka viņus ieinteresējuši naida kurināšanas gadījumi pret konkrētas rases vai ticības pārstāvjiem. Šogad drošības dienests nav ierosinājis nevienu kriminālprocesu par rasu naida vai nesaticības rosināšanu.

Iepriekš vēstīts, ka pēdējā mēneša laikā Latvijā un citviet pasaulē sakarā ar protestiem ASV pret policijas vardarbību, sākusies nopietna diskusija par rasisma jautājumiem.

Ziņu lente
0