Speciālists: ja svelme saglabāsies, Latvija var palikt bez ražas

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasУборка подсолнечника в Челябинской области
Уборка подсолнечника в Челябинской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelielais nokrišņu daudzums un augstā gaisa temperatūra jau ne vienu gadu vien ietekmē ražu. Sliktākā situācija izveidojusies Rietumkurzemē, pastāstīja eksperts.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik.  Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils uzskata: ja jūlijā nokrišņu daudzums būs neliels, var izcelties nopietns sausums, kas negatīvi ietekmēs ražu, raksta Lsm.lv. Taču, ja atlikušajos vasaras mēnešos situācija uzlabosies, kaitējums ražai nebūs liels.

Narvils atzīmēja, ka šis nav pirmais gads, kad augiem ļoti nepieciešami nokrišņi, tomēr to daudzums nav pietiekams. Kopš vasaras sākuma tikai dažviet fiksētais nokrišņu daudzums sasniedz trešo daļu normas. Nesenie pērkona negaisi, kas sasniedza Latviju, bija tikai lokāla parādība, un situāciju kopumā tie nemainīja.

Сбор урожая клубники - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji neiet strādāt uz lauka par 900 eiro: zemnieki uztraucas par ražu

Speciālists uzskata: ja tamlīdzīga situācija saglabāsies, gaidāms sausums. Valgmes trūkums negatīvi ietekmēs augļu un ogu ražu. Ļaunākā situācija izveidojusies Rietumkurzemē, atzīmēja Narvils.

Iepriekš vēstīts, ka sakarā ar svelmi Latvijā jau vairākkārt izsludināts oranžais brīdinājums. Speciālisti brīdina par risku veselībai tādos laika apstākļos.

Atgādināsim, ka augstas gaisa temperatūras apstākļos nav ieteicams uzturēties saulē vairāk kā 10-15 minūtes. Atrodoties zem atklātas debess, ieteicams izmantot aizsargkrēmu un galvassegu.

No saules stariem ieteicams pasargāties cilvēkiem ar gaišu ādu, gaišiem vai rudiem matiem, ar lielu skaitu vasarraibumu. Piesardzīgiem jābūt arī visiem, kas agrāk guvuši saules apdegumus. No saules jāpasargā arī bērni.

No ultravioletā starojuma jāsargā acis, turklāt jāņem vērā, ka dažādas virsmas, piemēram, ūdens un gaišas smiltis atstaro lielāko daļu saules staru.

Ziņu lente
0