Noslēpumains uzraksts bijušajā bruņinieku pilī: negaidīts zinātnieku atklājums

© Sputnik / Робертс ВицупсВ Цесисском замковом парке
В Цесисском замковом парке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atrasto uzrakstu saturu jau izdevies daļēji atšifrēt. Tagad zinātnieki cer pēc iespējas ātrāk izpētīt visus pils nostūrus un atvērt durvis apmeklētājiem.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Cēsu pils dienvidu torņa vītņu kāpņu telpā, ko jau vairākus gadsimtus neviens nav apmeklējis, zinātnieki uz kāda akmens atraduši unikālu XVI gs. otrajā pusē ieskrāpētu uzrakstu, stāsta Lsm.lv.

Cēsu muzeja viduslaiku pils nodaļas vadītājs vēsturnieks Gundars Kalniņs pastāstīja, ka latīņu un vācu valodā rakstīto tekstu jau daļēji izdevies atšifrēt. Domājams, tas  ir fragments no apustuļa Pāvila vēstules romiešiem: "Si Deus pro nobis quis contra nos" jeb "Ja Dievs par mums, kas būs pret mums".

Kalniņš uzsvēra, ka tas ir senākais un kultūrvēsturiskā ziņā nozīmīgākais akmens virsmā iegrieztais vēstījums, kas saglabājies Cēsu pilī.

Līdzās tekstam redzams arī zīmējuma fragments, domājams – ģerboņa vairoga attēls ar iniciāļiem WKVA. Ģerboņa vairoga centrā izveidota īpašuma jeb māju zīme. Zināms, ka ar tādu viduslaikos namnieki apzīmēja vērtīgas lietas, izmantoja kā parakstu vai zīmogu.

Золотая осень на рижских улицах - Sputnik Latvija
"Gaismas pilij" ļaus skaisti novecot: bibliotēka vairs netiks mazgāta

Domājams, teksta un zīmējuma iegravēšanai tā autors izmantojis kinžalu.

Uzrakstu vācu valodas dialektā vēl nav izdevies atšifrēt pilnībā, tomēr pētnieki uzskata, ka tas vēsta par mēģinājumu paļauties uz Dievu smagu pārbaudījumu brīdī.

Zinātnieki uzskata, ka uzraksti iegravēti pils aplenkuma laikā, kas pēc 300 gadus ilga miera notika 1577. gadā Livonijas kara laikā. Daudzi toreiz gāja bojā pils sienās, kur cerēja rast patvērumu.

2019. gadā Dienvidu tornī tika atjaunoti pārsegumi un vītņu kāpnes, tāpēc būves rūpīga izpēte vēl ir priekšā.


Ziņu lente
0