Jauna sodu sistēma par CSN pārkāpumiem: daži pieaugs līdz 7 tūkstošiem eiro

© pixabay / fsHHДорожно-транспортное происшествие
Дорожно-транспортное происшествие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi vissāpīgāk skars mazos pārkāpējus, mopēdu vadītājus un vadītājus alkohola reibuma stāvoklī.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Līdz ar jaunā administratīvās atbildības likuma un likuma par ceļu satiksmi grozījumu stāšanos spēkā no 1. jūlija daži sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem būtiski pieaugs, vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Izmaiņas vissāpīgāk skars nelielus pārkāpējus, mopēdu vadītājus un cilvēkus, kuri sēdušies pie stūres alkohola reibumā. Par ļoti smagiem pārkāpumiem fiziskās personas varēs sodīt ar 2000 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz 5 gadiem, juridiskās personas – ar 7000 eiro naudas sodu.

Līdz 30. jūnijam CSN pārkāpējus sodīs saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu. Kodekss zaudēs spēku 30. jūnijā, tā vietā stāsies Administratīvās atbildības likums, kurā vairs nav aprakstīti ceļu pārkāpumi un par tiem piemērojamie sodi – no 1. jūlija, tie ietverti Ceļu satiksmes likumā.

Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
Melnie punkti: publicēta bīstamo ceļu iecirkņu karte

Butiski pieaug sods par auto vadīšanu alkohola reibuma stāvoklī un bēgšanu no policijas. Grozījumi paredz, ka par nepakļaušanos personām, kas pilnvarotas pārbaudīt vadītāja dokumentus, par prasības ignorēšanu apturēt transporta līdzekli (bēgšanu) no 1. jūlija iespējams sods 1200–2000 eiro apmērā un autovadītāja tiesību atņemšana uz 5 gadiem. Tagad par līdzīgu pārkāpumu vadītājiem draud arests uz 10-15 diennaktīm, sods 1200-1400 eiro apmērā un autovadītāja tiesību atņemšana uz 4 gadiem.

Pieaudzis sods par auto vadīšanu vai mācīšanu alkoholiskā reibuma stāvoklī. Nepatikšanas būs arī iereibušiem velosipēdistiem. Ja alkohola koncentrācija asinīs sasniegs 1-1,5 promiles, velosipēdists tiks sodīts ae 120 eiro naudas sodu, citu transporta līdzekļu vadītājiem nāksies samaksāt 850-1400 eiro un atvadīties no tiesībām uz 3 gadiem. Ja reibuma stāvoklis ir lielāks, velosipēdists būs spiests šķirties no 170 eiro, autovadītājs – no 1200-2000 eiro. Līdzīgs sods paredzēts par transporta līdzekļa vadīšanu narkotisko vielu reibumā.

Lielākais iespējamais sods – 7000 eiro draud juridiskajām personām par normatīvajos aktos noteikto ceļa īpašnieka (pārvaldītāja) pienākumu nepildīšanu.

Vislielākās sodu izmaiņas par pārkāpumiem ceļu satiksmē gaida mopēdu vadītājus. šobrīd to pārkāpumus lielākoties pielīdzina velosipēdistu izdarītajiem pārkāpumiem, bet pēc 1. jūlija mopēdistus sodīs tikpat bargi kā automašīnu un motociklu vadītājus.

Ziņu lente
0