Nepieciešami lieli vaļņi, citādi viss nogrims: Gulbenes varasiestādes lūdz palīdzību

© Kévin VeauРека Гауя
Река Гауя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gauja Lejasciema apkaimē pirms dažiem gadiem mainījusi tecēšanas gultni, pēc kā sākās krasta erozija, ja tagad nenostiprina krastu, tad varētu tikt nopostīts ne vien ceļš, bet arī tuvumā esošās mājas.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Gulbenes pašvaldība nodarbojas ar Gaujas krasta nostiprināšanu Lejasciemā, pašlaik ir nostiprināti aptuveni 20 metri, taču ar to nepietiek, raksta Press.lv ar atsauci uz Gulbenes varasiestāžu paziņojumu.

Pēdējo gadu laikā upe mainījusi tecēšanas gultni, sākās krasta erozija, radās lieli draudi gan autoceļam Lejasciems-Mālmuiža, gan blakusesošajām mājām.

Река Вента протекает через Кулдигу. - Sputnik Latvija
Ekoloģiska katastrofa: Latvijas upēs masveidā mirst zivis

Pirmajā krasta nostiprināšanas posmā tika izmantoti aptuveni 100 kubikmetru laukakmeņu. Pašvaldība lūdz iedzīvotājus, uz kuru īpašuma atrodas lieli akmeņi, atvest tos krasta līnijas nostiprināšanai. Iepriekš jāpiezvana Lejasciema administrācijai pa tālruni 64473660 vai 26381769 un jāvienojas par ērtāko laiku.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka klimata pārmaiņas noved pie tā, ka prognozēt dabas parādības kļūst aizvien grūtāk.

Pēdējo 30 gadu laikā vidējā gaisa temperatūra Latvijā palielinājusies par 0,7 grādiem. Valstī vērojami spēcīgāki nokrišņi, un kanalizācijas un notekūdeņu sistēma vairumā pilsētu tiem nav pielāgota.

Lai cīnītos ar klimata pārmaiņu sekām, vienlaikus ir jāveic daudz dažādu pasākumu, kuros jāiesaistās gan valstij, gan pašvaldībām, gan pašai sabiedrībai.

Ziņu lente
0