Pliners: nevienu nespiež nēsāt Georga lentīti, tomēr cilvēkiem uz to ir tiesības

© Sputnik / Sergey MelkonovЯков Плинер на съезде партии "Русский союз Латвии"
Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā būtu nepieciešams pilnveidot izglītību un veselības aprūpi, ekonomiku un sociālo nodrošinājumu, bet deputāti pievēršas neesošajai Georga lentītes problēmai.

Rīga, 20. jūnijs – Sputnik. Iepriekš pie parlamenta ēkas notika pikets ar lozungu "Aizliegt muļķus Saeimā", ko organizēja Latvijas Krievu savienība (LKS) sadarbībā ar Latvijas Antinacistisko komiteju. Akcijas dalībnieki iebilda pret politiķu vēlmi aizliegt Georga lentīti Latvijā. Jūnija sākumā deputāta Artusa Kaimiņa vadītā Saeimas komisija atbalstīja Nacionālās apvienības ierosinātos grozījumus, kuri aizliedz Georga lentītes nēsāšanu sabiedriskos pasākumos un mītiņos valstī.

Neviens Latvijā nepiespiež nēsāt Georga lentīti, taču ikviena cilvēka tiesības ir to piestiprināt, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja viens no piketa dalībniekiem, pedagoģijas zinātņu doktors, LKS biedrs Jakovs Pliners.

Выставка Храбрейшим из храбрых - Sputnik Latvija
Latviešu varoņi arī saņēma Georga krustus: Cilevičs par Georga lentes aizliegumu

"Parasti mēs nēsājam Georga lentīti par godu Uzvaras dienai. Tā simbolizē, ka mēs atceramies un godājam Uzvaru pār fašismu, lepojamies ar to, ko paveikuši mūsu tēvi, vectēvi un vecvectēvi, lai atbrīvotu Eiropu no brūnā mēra. Geoda lenta bija Georga krusta kavalieriem, Georga lenta bija medaļai "Par uzvaru pār Vāciju" un Slavas ordenim. Tas ir gan Uzvaras, gan mūsu pateicības uzvarētājiem simbols," uzsvēra Pliners.

Viņš atgādināja, ka Sarkanās armijas sastāvā pret fašismu cīnījās divas latviešu divīzijas, un pastāstīja, ka 9. maijā pie viņa mēs pienākt latvieši – sarkanarmiešu pēcteči. Viņš uzsvēra: ja toreiz nebūtu izcīnīta uzvara, nebūtu ne tagadējās Latvijas ar tās prezidentu, ne Saeimas ar tādu Kaimiņu, ne Eiropas ar tās Eiropas Parlamentu.

"Patlaban Saeimai ir milzums problēmu – nepieciešams pilnveidot izglītību un veselības aprūpi, ekonomiku un sociālo nodrošinājumu. Bet deputāti bīda uz priekšu neesošas problēmas, lai novērstu tautu no patiešām vitāli svarīgiem jautājumiem," paziņoja Pliners.

1769. gadā imperatore Jekaterina II nodibināja apbalvojumu Krievijas armijas virsniekiem par personisko drosmi cīņas laukā – Sv. Georga ordeni. Tas bija jānēsā "zīda lentē ar trim melnām un divām dzeltenām joslām", kas vēlāk tika iedēvēta par Georga lenti. Tās krāsas simbolizē karu: oranžā – liesmu krāsa, melnā – dūmu krāsa. Mūsdienās oranžmelnā lentīte ir Uzvaras dienas simbols.

Плинер: в Латвии каждый имеет право носить георгиевскую ленточку
Ziņu lente
0