Šuplinska: fizikas skolotāju trūkumu var novērst ar "Tava klase" palīdzību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolotāju trūkumu Latvijā izglītības un zinātnes ministre piedāvā novērst ar tālmācību palīdzību un aktīvu vecāku dalību izglītības procesā.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska saskata iespējas izmantot tālmācību kanālu "Tava klase" arī pēc ārkārtējās situācijas režīma beigām. Par to viņa pastāstīja radio Baltkom intervijā.

Izglītojošā telekanāla "Tava klase" raidījumu veidošanā, kurš tika translēts kanālos ReTV un Sportacentrs.com, piedalījās vairāk nekā 70 skolotāju. Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, "Tava klase" raidījumus katru dienu skatījās aptuveni 240 tūkstoši valsts iedzīvotāju.

Ученик старших классов - Sputnik Latvija
Šuplinska: vecāko klašu skolēniem tālmācības nav kļuvušas par izaicinājumu

Pēc Šuplinskas sacītā, šos izstrādājumus vajag un ir jāturpina lietot arī pēc ārkārtējās situācijas režīma beigām.

"Mēs ceram, ka 1. septembrī atsāksim mācības jau skolās. Taču ceram arī uz to, ka dažas lietas pēc pandēmijas paliks. Gatavo videomateriālu izmantošana palīdz daudzveidot procesu, padarīt to personalizētāku, ļauj katram skolēnam pildīt uzdevumus savā tempā. Tas sniegs iespēju mainīt arī apmācību tehniku – skolēns iepazīs materiālu patstāvīgi, savukārt ar skolotāju jau iedziļinās dziļāk, trenē iemaņas. Šobrīd skolotājs stāsta jaunu vielu klasē, bet skolēns mājās cenšas tikt galā ar procesu pats. Bet, protams, tādā pašā formātā projekts "Tava klase" nepastāvēs," pastāstīja ministre.

Turklāt, pēc viņas sacītā, kanāls var tikt izmantots izglītības attīstībai latviešu valodā visā pasaulē, sevišķi valstīs, kur pastāv nacionālas latviešu diasporas.

"Interaktīvi mācību materiāli latviešu valodā ir nepieciešami, mēs to redzam. Piektdienās bija materiāli mazākumtautībām, kur mācības notika igauņu, ukraiņu, poļu valodās. Un tas parādīja, ka platformai ir iespēja atvērt Latvijas izglītības telpu pasaulei. Mēs zinām, ka kanālu lietoja 70 valstīs. Sevišķi tur, kur notiek mācības latviešu valodā. Vācija, Īrija, ASV, Krievija – tur izmantoja kanālu bieži," pastāstīja viņa.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Skandāls ar "Tava klase": premjeram radušies jautājumi Šuplinskai

Tāpat, viņasprāt, tālmācības ļauj atrisināt problēmas ar skolotāju trūkumu. Pērn, neilgi pirms 1. septembra, Izglītības un zinātnes ministrija paziņoja, ka Latvijas skolās ir aptuveni 500 vakances. Saskaņā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta informāciju, Rīgā pirms mācību gada sākuma pietrūka 385 skolotāju. Turklāt vairumam Latvijas skolotāju tuvojas pensionēšanās vecums.

Šuplinska uzskata, ka "Tava klase" palīdzēs aizstāt trūkstošos fizikas un ķīmijas skolotājus, kā arī tikt galā ar mūsdienu dzīves izaicinājumiem, lai gan šajā gadījumā būs nepieciešama aktīva vecāku dalība.

"Daudzi vecāki ceļo, bērni slimo, bet tā būs iespēja atkārtot materiālu citā laikā. Un tu fiziski vari neatrasties klasē. Protams, te pastāv kavējumu riski, to var izmantot arī ļaunprātīgi. Taču bastošanas apkarošana notiek visā Eiropā. Šobrīd kā reiz strādājam pie vienošanās ar vecākiem, lai viņu dalības mācību procesā būtu vairāk," saka Šuplinska.

Ziņu lente
0