Ušakovs: ar tādu valdību Rīgas osta drīz tiks slēgta, var arī pārvaldi nojaukt

© Sputnik / Sergey MelkonovУправление Рижского порта
Управление Рижского порта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kultūras ministrija mainījusi Rīgas koncertzāles būvniecības plānus. Tā vietā, lai atrastu privāta investora zemesgabalu, iestāde piedāvā nojaukt veco Pasaules tirdzniecības centra ēku.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs izkritizējis Latvijas varasiestādes par nolūku iesildīt ekonomiku, uzbūvējot koncertzāli, un joka pēc pat izsludināja konkursu: kā vislabāk iztērēt 4,6 miljardus eiro, kurus ES plāno piešķirt Latvijai, un pārspļaut vietējos politiķus.

Būvniecības projekts

Latvijas valdība 16. jūnija sēdē atbalstīja kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) piedāvājumu par koncertzāles būvniecību Pasaules tirdzniecības centra ēkas vietā (bijusī Latvijas Komunistiskās partijas CK ēka) Elizabetes ielā 2. Pašlaik 1974. gadā uzbūvētajā ēkā darbojas biroju komplekss, tas tiks nojaukts.

Обезьяна в скафандре в парке Кронвалда в Риге - Sputnik Latvija
"Katram latvietim pa koncertzālei": sociālie tīkli diskutē par CK ēkas nojaukšanu

2021. gadā jaunās koncertzāles projekta īstenošanai ieplānots finansējums 7 miljonu eiro apmērā, kurš ir nepieciešams ēkas nojaukšanai, starptautiska skiču konkursa sarīkošanai un citiem mērķiem.

Puntuļa iniciatīva kopš paša sākuma izraisīja daudz iebildumu, tai skaitā no arhitektu puses. Tā, arhitekts Pēteris Bajārs atzīmēja, ka šī ēka ir spilgts arhitektūras modernisma piemērs, tam ir kultūras un vēsturiska vērtība. Taču galvenais kritikas priekšmets ir koncertzāles būvniecības izdevumu lielums. Ņemot vērā to, ka projekta īstenošana Elizabetes ielā 2 palielina tāmi ar nepieciešamību nojaukt esošo ēku, Puntuļa idejas oponenti uzdod jautājumu: priekš kam krīzes periodā, ko izraisījusi koronavīrusa pandēmija, tik neprātīgi tērēt līdzekļus.

Nojaukt, uzbūvēt, pēc tam atkal nojaukt

Šajā sakarā viedokli paudis arī bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs.

"Kā lai uzsilda ekonomiku, lai pat koronavīrusam kļūst nelabi? Lūk, jums recepte no Latvijas valdības," uzrakstīja Ušakovs savā Facebook lapā. "Sākumā ņemam kaut kādu ļoti vērienīgu projektu. Bibliotēka neder, to jau uzbūvēja. Tāpēc derēs koncertzāle.

Pēc tam atrodam visnepiemērotāko vietu. Šo pašu koncertzāli sākumā domāja būvēt uz AB dambja. Šis variants derēja pēc visiem parametriem – dārgi, sarežģīti. Dambja nostiprināšana vien, lai koncertzāle neiegāžas upē, izmaksātu 25 miljonus eiro. Vienvārdsakot, pēc Latvijas valdības mērogiem vienkārši ideāls variants.

В порту Лиепаи. - Sputnik Latvija
Vai Liepājas ostai nāksies piedzīvot Ventspils un Rīgas likteni: valdībā notiek strīdi

Šoreiz mūsu valdība pārspļāvusi pati sevi. Tā atradusi vēl labāku vietu. Tagad, lai uzbūvētu koncertzāli, sākumā jānojauc funkcionējoša biroju ēka pilsētas centrā – bijusī CK ēka. Nojaukšana izmaksās aptuveni 3 miljonus eiro. Vienkārši burvīgs variants. Toties mums vienā Kronvalda parkā būs vienlaikus divas koncertzāles. Gan jaunā, gan vecā – Kongresu namā."

Ušakovs sarkastiski izteicās par to, ka valdība Kronvalda parkā varētu nojaukt arī ostas pārvaldes ēku.

"Gan ēka padomju laikos celta, gan ostu vienalga ar mūsu valdību drīz nāksies slēgt ciet. Tad nu lūk, šīs ēkas vietā var uzbūvēt vēl vienu koncertzāli. Ekonomika jāsilda pa pilno. Un vispār pilsētā ir pilns ar ēkām, kuras var nojaukt, pēc tam kaut ko uzbūvēt, pēc tam atkal var nojaukt," uzrakstīja Ušakovs.

Nobeigumā viņš piedāvāja konkursu 10 labākajām idejām par to, kā iztērēt 4,6 miljardus eiro, kurus Latvijai grasās piešķirt ES, un pārspļaut valdības plānus.

Ziņu lente
0