Var arī līdz "jaunajam normālumam" neaizvilkt: kravu tranzīts Latvijā ir krities par 53%

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasГрузовые поезда на станции
Грузовые поезда на станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits nosauca 25 miljonu tonnu gadā rādītāju par kravu pārvadājumu sektora "jauno normālumu", taču LDz darba rezultāti piecu mēnešu laikā rāda, ka arī šis līmenis ver nebūt sasniegts.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoms Latvijā šī gada janvārī-maijā ir samazinājies par 46,2%, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn, sastādot 10,022 miljonus tonnu, vēsta Baltic Course.

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas datiem, starptautisko pārvadājumu apjoms sastādīja 9,473 miljonus tonnu (-47,7%), savukārt iekšzemes pārvadājumi pieauguši par 8,6%), līdz 549 tūkstošiem tonnu. Kopējā starptautisko dzelzceļa pārvadājumu apjomā tranzīta kravas sastādīja 7,885 miljonus tonnu (-52,8%), importa kravu apjoms – 1,432 miljoni tonnu (+11,9%), eksporta – 156 tūkstoši tonnu (+37,1%).

Заведующий отделом экономических исследований Института Европы РАН, ведущий научный сотрудник, доктор экономических наук Анатолий Бажан - Sputnik Latvija
Eksperts: Latvija neredzēs investīcijas no KF, kamēr tā neizmainīs attieksmi pret krieviem

Tranzīta dzelzceļa kravu pārvadājumi caur Latvijas ostām šī gada piecos mēnešos sastādīja 6,747 miljonus tonnu (-54,1%), sauszemes tranzīts caur Latvijas teritoriju – 1,138 miljoni tonnu (-43,6%).

2019. gadā dzelzceļa kravu pārvadājumi, salīdzinot ar 2018. gadu, samazinājās par 15,8% un sastādīja 41,492 miljonus tonnu, tai skaitā 2019. gada pirmajos piecos mēnešos tika pārvesti 18,611 miljoni tonnu kravu.

Lielāko daļu Latvijas dzelzceļu kravu plūsmas veido partneri no Krievijas – 70,4% no visiem pārvadājumiem.

Ministrs uzskata, ka Latvijas tranzīta sektoram tuvāko gadu laikā ir izveidojies "jauns normālums" – 25 miljoni tonnu kravu gadā. Un lai pielāgotos šim te līmenim, ir jāsamazina izdevumi un jāpārkārto visi tehniskie procesi "Latvijas Dzelzceļā".

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Ogles pievīlušas: kravu apgrozījums Latvijas ostās joprojām krītas

"Latvijas Dzelzceļa" ienākumi šogad ir kritušies tik lielā mērā, ka vairs nesedz izdevumus. Šī iemesla dēļ uzņēmums prasa piešķirt no valsts budžeta 25 miljonus eiro finansiālā līdzsvara nodrošināšanai. Vēl 15,8 miljoni eiro nepieciešami sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas izdevumu kompensācijai, paziņoja LDz.

Tāpat "Latvijas Dzelzceļš" pārskatījis iespējas īstenot plānotos un iesāktos projektus, kurus līdzfinansē ES struktūrfondi. Kompānija nolēmusi atteikties no dzelzceļa elektrifikācijas projekta īstenošanas. To tika plānots īstenot kopā ar Daugavpils stacijas parka un piebraucamo ceļu attīstības projektu.

Visbeidzot, "Latvijas Dzelzceļš" līdz šī gada beigām būs spiests atlaist 1500 darbiniekus, kas ir aptuveni 24% no visiem darbiniekiem. Pašlaik ir atlaisti jau aptuveni tūkstotis darbinieku.

Ziņu lente
0